NASA se pregătește pentru cultivarea plantelor pe Lună

După cum au anunțat oficialii Agenției Spațiale Americane, planurile pentru această misiune ambițioasă sunt în plină desfășurare, iar primii pași vor fi făcuți în cadrul misiunii Artemis III, programată pentru septembrie 2026.

Astronauții misiunii Artemis III vor avea sarcina de a amenaja sere speciale pe suprafața Lunii, unde vor planta trei specii selecționate cu grijă pentru adaptabilitatea lor la condițiile extraterestre: Arabidopsis thaliana (gâscariță), Lemnoideae (lintiță) și Brassica rapa (rapiță). Aceste sere vor oferi protecție împotriva radiațiilor solare și vor controla iluminarea excesivă, permițând echipei să studieze impactul mediului lunar asupra creșterii, fotosintezei și germinării plantelor.

Cultivarea plantelor pe Lună ar putea reprezenta un pas crucial pentru viitorul explorării spațiale, reducând dependența de resursele aduse de pe Pământ. Cu toate acestea, solul lunar este extrem de diferit de cel terestru, fiind lipsit de substanțe esențiale precum apă, azot și fosfor, care sunt necesare pentru dezvoltarea plantelor.

Proiectul reprezintă un pas semnificativ în înțelegerea practicării agriculturii în spațiu și ar putea oferi informații esențiale pentru viitoarele misiuni pe Marte.

Cu toate că au existat încercări anterioare de cultivare a plantelor pe Lună, precum în cadrul misiunii Chang’e 4 a Chinei în 2019, în care un răsad de bumbac a fost întreținut timp de patru zile, proiectul actual reprezintă un pas semnificativ în direcția pregătirii pentru misiuni umane de lungă durată pe Lună și eventual, pe Marte.

Editat: Catalin Trifu

Surse: Biziday


Comentariile sunt închise