Premieră: cercetătorii BRGV Buzău decriptează genomul vegetal

Într-un pas istoric pentru domeniul botanic, cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău au realizat o descoperire remarcabilă – decriptarea genomului vegetal.

Această metodă revoluționară promite să contribuie la identificarea și protejarea soiurilor românești, detectarea organismelor modificate genetic și curățarea unor soiuri de gene purtătoare de virusuri, cu ajutorul combinațiilor hibride ulterioare.

Prin colaborarea cu specialiștii de la Oxford Nanopore Technologies, echipa BRGV a reușit să decripteze genomul după extragerea unei secvențe de ADN vegetal dintr-un soi de vânătă vechi. Tehnologia avansată a permis cercetătorilor să străbată tainele genomului cu o precizie fără precedent, facilitând genotiparea resurselor vegetale și oferind o nouă perspectivă asupra programelor lor de cercetare.

Procesul de decriptare a genomului a implicat mai multe etape complexe, de la evaluarea calității și cantității ADN-ului la amplificarea acestuia și secvențierea utilizând echipamente de ultimă generație. Prin intermediul acestor tehnici avansate, cercetătorii pot acumula și gestiona un volum imens de date, analizând informațiile fenotipice, proveniența și stabilitatea soiurilor.

Directorul BRGV, Costel Vînătoru, a subliniat importanța acestei descoperiri, evidențiind că decriptarea genomului reprezintă un pas esențial în crearea unei arhive a genelor vegetale. Acest proces permite identificarea rapidă a soiurilor, scurtând timpul necesar pentru obținerea de noi creații și eliminând riscul de contaminare cu gene purtătoare de boli.

Prin utilizarea noilor tehnologii de secvențiere, specialiștii pot stabili identitatea soiurilor cu ușurință și pot anticipa eventuale mutații genetice sau modificări ale genomului. Mai mult decât atât, decriptarea genomului oferă posibilitatea de a detecta și de a elimina rapid genele contaminate, accelerând procesul de ameliorare și contribuind la creșterea rezistenței plantelor la boli și dăunători.

Această descoperire nu doar că deschide noi orizonturi în domeniul agricol, dar și subliniază importanța colaborării dintre instituțiile de cercetare și companiile specializate în tehnologii genomice. Prin continuarea colaborării cu Oxford Nanopore, BRGV promite să dezvolte noi protocoale pentru secvențierea genomului speciilor de plante, consolidându-și poziția în fruntea cercetării botanice la nivel național și internațional.

Sursă: Agroteca

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise