Substanțe periculoase descoperite în roșiile de import

Un număr alarmant de 19 substanțe periculoase au fost detectate în roșiile turcești achiziționate dintr-un supermarket din București. În același timp, 13 substanțe periculoase au fost identificate în roșiile italienești procurate de la o piață din Craiova.

Andreea Stroe, gazda emisiunii “AGROJURNAL”, a luat mostrele de roșii și le-a trimis la laborator pentru analiză. Aceasta are suspiciuni că așa-zisele roșii italienești sunt de fapt de origine turcească.

Andreea Stroe, gazda “AGROJURNAL”: Am găsit 19 substanțe în roșiile din Turcia și 13 în cele italienești. Fiind substanțe similare și tratamente similare în ambele cazuri, laboratorul a concluzionat că roșiile italiene pline de pesticide sunt de fapt de origine turcească. Ce ar putea fi motivul? Probabil pentru că există o idee preconcepută că roșiile italienești sunt mai sigure, provenind din spațiul comunitar și fiind supuse unui control mai riguros decât cele din afara UE. Astfel, ca o tactică de marketing, roșiile turcești sunt promovate ca fiind de origine italiană. Nu ar fi surprinzător ca și roșiile vândute cu prețuri mari sub pretextul că sunt românești să fie de fapt turcești. Este o afacere extrem de profitabilă.

Roșiile testate au fost achiziționate din diferite locuri din țară, atât din piețe cât și din supermarketuri. Aceleași substanțe, aceleași tratamente. Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) se bazează pe laboratorul din Bulgaria pentru toate analizele produselor care intră în spațiul comunitar din afara UE. Însă aceste rezultate arată că nu totul este în regulă. Este o confuzie generală în ceea ce privește ce este sigur de cumpărat. ANSVSA afirmă că se bazează în principal pe aceste analize, având în vedere numărul mare de produse importate pe piață, care nu pot fi testate în totalitate din lipsă de resurse umane și financiare.

Acest lucru ar implica crearea de noi posturi bugetate și înființarea de laboratoare, ceea ce ar genera costuri suplimentare. Noi credem că ar trebui să fie făcut mai mult pentru clarificare. Este necesară o reglementare mai strictă în ceea ce privește trasabilitatea produselor. Urmează să fie testate și roșiile românești, deoarece producătorii locali au fost acuzați că acestea sunt pline de pesticide. Lipsa bonurilor fiscale în unele piețe este o dovadă a lipsei de transparență.

Cum putem urmări produsele înapoi la sursă fără o reglementare mai strictă și fără o trasabilitate adecvată? Numărul tratamentelor folosite este în continuă creștere, având în vedere practicile intensive în agricultură, ceea ce duce la infestarea solului și necesitatea unor tratamente suplimentare. Este posibil ca în viitorul apropiat să ne confruntăm și noi cu aceleași probleme.

Sursă – Digi24 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise