Condiții îmbunătățite pe piața globală a produselor avicole

Raportul recent publicat de Rabobank indică o recuperare treptată a condițiilor de pe piața globală a produselor avicole, după o a doua jumătate slabă a anului 2023. Prognozele pentru piața globală a produselor avicole în 2024 rămân moderat pozitive, cu o așteptare de redresare graduală a cererii, pe fondul unei mai bune accesibilități financiare.

În primul trimestru al anului 2024, s-au observat îmbunătățiri ale condițiilor locale de pe mai multe piețe care s-au confruntat cu supraproducție și scăderea prețurilor. Aceste îmbunătățiri au fost în principal rezultatul reducerii producției pentru a reechilibra oferta.

Cu toate acestea, principala provocare va fi menținerea echilibrului pieței, cu o creștere moderata a ofertei. Dintr-o perspectivă globală, se așteaptă o creștere a pieței de 1,5% până la 2% pentru anul 2024, în principal datorita piețelor emergente din Asia, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină.

Provocările potențiale legate de distribuție sunt principala necunoscută pentru perspectiva pieței, în contextul tensiunilor geopolitice din regiunea Mării Negre, atacurilor din Marea Roșie și secetei care afectează nivelurile de apă în Canalul Panama. Aceste provocări ar putea afecta comerțul global cu produse avicole și inputuri conexe, cu costuri crescânde, întârzieri în aprovizionare și disponibilitate limitată de containere.

Rabobank avertizează că fluxurile comerciale către și dinspre Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa sunt deosebit de vulnerabile la schimbări, iar acestea ar putea duce la creșterea accentului pe comerțul regional sau la costuri mai mari și posibile întârzieri în aprovizionare.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Farming UK


Comentariile sunt închise