Ministrul Agriculturii înceracă să convingă fermierii mici să adopte fiscalizarea

Florin Brabu, Ministrul Agriculturii, îndeamnă fermierii mici să adopte fiscalizarea pentru a putea accesa ajutoarele de stat și fondurile europene.

În cadrul unei întâlniri cu legumicultorii din județul Arad, acesta a subliniat că transformarea în II (Întreprindere Individuală) sau PFA (Persoană Fizică Autorizată) va conduce la o scădere a impozitelor, comparativ cu sistemul de impozitare pe norma de venit, și la o mai mare accesibilitate la subvenții și finanțări europene.

În timpul vizitei sale la Arad, în data de 28 martie, Ministrul Florin Barbu a discutat cu un grup de producători locali. Unul dintre aceștia l-a întrebat despre modalitatea de accesare a subvenției la acciza pentru motorină și despre posibilitatea colaborării cu marile lanțuri de retail.

“Ce tip de firmă aveți: PFA, II sau sunteți persoană fizică?” a întrebat ministrul fermierul care a răspuns că este persoană fizică.

Florin Barbu i-a sfătuit pe fermieri să se gândească să devină II sau PFA. “Pe norma de venit ca persoană fizică, plătiți mai mult decât dacă ați fi II sau PFA, unde impozitul este doar de 3% din cifra de afaceri. În plus, ca persoană fizică, plătiți și CAS, ceea ce face costurile să crească. Prin fiscalizare, contribuțiile la bugetul de stat sunt semnificativ mai mici”, a explicat ministrul.

Barbu a subliniat că, devenind PFA sau II, fermierii vor putea accesa și fonduri europene, care sunt disponibile doar pentru persoanele juridice.

“Vă încurajez să vă transformați în II sau PFA, deoarece veți beneficia de scutiri fiscale de 25% pentru acciza la motorină și veți putea accesa proiecte cu finanțare europeană de până la 50.000 de euro sau 200.000 de euro, cu un sprijin de 80%-20%. Dacă doriți să vă extindeți afacerea, dezvoltându-vă de exemplu de la 1.000 la 3.000 de metri pătrați, finanțarea europeană vă poate ajuta. Dacă rămâneți persoană fizică, nu veți putea beneficia de aceste oportunități. Cu impozitul pe norma de venit, veți plăti mai mult la Fisc decât dacă ați fi II sau PFA”, a adăugat ministrul Florin Barbu.

De asemenea, șeful de la Agricultură a asigurat că, chiar și ca PFA sau II, fermierii vor putea să își vândă produsele în continuare pe piețe și către angrosiști, utilizând carnetul de producător.

Sursă – Agrointel

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise