Cum să oprim o posibilă criză alimentară

Restricțiile în calea comerțului internațional distrug lanțurile de aprovizionare, iar obligația de a sta în casa oprește muncitorii să lucreze în ferme. Țările trebuie să facă un pas înapoi și să nu mai ia măsuri sub imperiul panicii.

Coronavirus a concentrat atenția întregii lumi asupra lipsei de ventilatoare, măști pentru respiratie și numărul de paturi din unitatile de urgență. Mult mai puțină atenție este acordată unui alt deficit indus de criza pandemică și care pândește după colț: mâncarea.

Pe măsura ce barierele în calea comerțului cresc și guvernele reacționează panicate încercând să-și pastreze sursele de aprovizionare cu alimente, criza coronavirus riscă să întrerupă principalele circuite de aprovizionare globală. Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu și-a limitat exporturile de grane în perioada aprilie-iunie. De partea cealaltă Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu și-a intensificat achizițiile de pe piața internatională dar, și-a oprit exporturile de legume.

Maximo Terero face în ediția din 14 aprilie a revistei “Foreign Policy” (SUA) o evaluare a modalităților prin care o iminentă criză alimentară poate fi evitată.

Citește continuarea pe ForeignPolicy.com


vezi și….

Organizația Patronală a Retailerilor din România: Faliment şi colaps în industria de retail

Comentariile sunt închise