Ignorăm singura industrie fără care nu putem trăi

Tehnologia pentru agricultură (agritech sau agri-tehnologia) se află în fața unei provocări imense: aceea de a hrăni 9,5 miliarde oameni! Dar, observă cineva acest lucru?

Într-un articol publicat în “Entrepreneur”, Kim Walsh – Vice Președinte Global al „HubSpot for Startups” analizează factorii pentru care acest sector este destul de puțin urmărit și face o serie de propuneri interesante.

“Până în 2025”- spune autoarea – “planeta va ajunge la o populație de peste 8,1 miliarde de oameni. Dacă ne-am imagina acest număr într-o variantă de unitați consumabile cum sunt gogoșile, am avea suficiente gogoși ca să înconjurăm Ecuatorul de 20 de ori. Din nefericire, același număr de gogoși ar ține sătui toți locuitorii planetei pentru doar o oră.

Realitatea dură este că, dacă populația pământului continuă să se extindă în acest ritm, practicile noastre agricole vor trebui să facă pași uriași înainte pentru a susține fiecare locuitor al planetei. Dar, nu totul este negru.

Există o industrie care abordează această provocare direct: agri-tehnologia (tehnologia agricolă). În ultimii trei ani “State of Startup Survey” realizat de First Round a constatat că cea mai discutată industrie startup a fost cea legată de industria virtuală și realitatea augmentată (îmbunătățită), iar cea mai puțin discutată cea agritech. Datele Google trends confirmă și ele această situație. În ultimii ani căutările pe internet pentru realitatea virtuală au fost atât de mari încât cele pentru agritech par nesemnificative.

În ciuda lipsei de atenție, ceea ce se întâmplă în zona tehnologiilor agricole este incredibil de inovativ și cu un impact uriaș. Firmele nou constituite (startup-uri) găsesc modalitati incredibile să mărească durata proteinelor , să creeze ferme în orașe, și utilizează inteligența artificială să reducă cantitățile de apă și energie utilizate la producerea alimentelor.”

Continuând, Kim Welsh se întreabă: Dar, dacă agritech este atât de importantă de ce nimănui nu-i pasă de această industrie?

Agri-tehnologia nu este sexy! – conchide ea. Marea majoritate a companiilor din agri-tehnologii se concentrează pe rezolvarea unei probleme, nu să creeze știri de senzație, ceea ce le face să devină semnificativ mai puțin atractive pentru firmele de capital de risc pentru a investi. În fapt, marea majoritate a firmelor de capital de risc (venture capital) sunt constituite având ca obiectiv primar acela de a produce bani și nu de a împlini o nevoie socială sau o misiune. La modul general capitalul de risc va investi cu prioritate în companii “de impact” decât să interacționeze direct cu consumatorii în viața de zi cu zi.

Kim Welsh subliniază însă că “nu numai companiile de capital de risc lasă agri-tehnologia în umbră: masa mai largă a consumatorilor nu pare sa fie interesată. Tehnologii purtabile care urmăresc condiția fizică a oamenilor? E “cool”. Senzori atașați vacilor, care îi ajută pe fermieri să le urmărească starea de sănătate? Nu prea.”

Adevărul este că viitorul agriculturii se bazează în mare măsură pe aceleași tehnologii care au devenit extrem de populare în ultimii ani: drone, roboți și boți, tehnologiile smart și cele de valorificare a bazelor mari de date. Diferența esențială între aplicarea tehnologiilor în câmp fața de în casă este distanța de cel mai apropiat consumator. Chiar dacă aceste tehnologii au impact major asupra vieții tuturor, o persoană obișnuită nu va interacționa cu ele de loc, motiv pentru care oamenilor nu prea le pasă de ele.

Agricultura este adeseori percepută ca de “școală veche” și greu de schimbat. De ce, si ce trebuie schimbat, ca si alte aspecte extrem de interesante în articol: www.entrepreneur.com

Articol editat de Leontin Dinulescu


vezi și…

#RomâniaFuncționează. Peste 1000 de oameni lucrează, alți 400 stau

Comentariile sunt închise