În lumea secretă a spionilor alimentari globali

Gigantii de retail se orientează către tehnologia bitcoin pentru a combate falsurile alimentare care provoacă pierderi industriei alimentare globale de cca 40 miliarde dolari anual

Bloomberg news a publicat recent un foarte interesant articol despre falsurile alimentare care au căpătat o amploare uriașă în ultimul timp.

„Nu știți ce să mâncați? Nu sunteti singuri.

Un bol de înghețată mâncat într-o zi fierbinte în Shanghai i-a provocat lui Mitchell Weinberg cea mai puternică infecție alimentară din viața lui. Dar, aceasta l-a inspirat pe Mitchell, atunci consultant comercial, să înființeze o firmă, “Inscatech”- o rețea globală de spioni alimentari.

Și activitatea firmei a explodat. “Retailer-ii multinaționali și marii producători de alimente solicită agenților Inscatech să scotocească lanțurile de aprovizionare din întreaga lume în căutarea de dovezi despre fraude în industria alimentară și practici incorecte. În anii care au trecut de la înființarea firmei în 2009 la New York, Weinberg  spune că, în continuare, China rămâne zona cu creșterea cea mai rapidă a fraudelor dar și de dezvoltarea de tehnologii care încearcă să le contracareze.

“Statistic descoperim fraude cca 70% din timp dar în China ne apropiem de 100%” spune Weinberg. “Este evazivă, se întinde pe toate grupurile de alimente și este orice vă puteți imagina”.

“Fraudele alimentare costă industria mondială alimentară circa 40 de miliarde dolari pe an, conform lui John Spink, directorul Inițiativei pentru Fraudă Alimentară de la Universitatea de Stat din Michigan. În China, unde criza laptelui contaminat cu melamina a dus la moartea a șase bebeluși, problema este foarte sensibilă generată și de creșterea cererii interne pentru alimente de înaltă calitate și de explozia clasei de mijloc. Un studiu al Pew Research Center  din 2016 a constatat că 40% din chinezi consideră că siguranța alimentară este o foarte mare problemă, în creștere de la 12% în 2008.

Mai multe amănunte despre cum este folosită tehnologia blockchain și problemele generate de frauda alimentară în lume, în articol: Getpocket.com

 

Articol editat de Leontin Dinulescu


vezi și…

#RomâniaFuncționează: Noi exportăm românilor emigrați, NU pieței internaționale

 

 

Comentariile sunt închise