Distribuitorii de bunuri de larg consum: sectorul se prăbușește!

 

Distribuitorii de bunuri de larg consum se plâng că Ordonanța de Urgență nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile nu include și codurile CAEN specifice acestei activitati. Se întâmplă după ce Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) a semnalat încă de la începutul lunii aprilie dificultățile cu care se confruntă în piață distribuitorii de bunuri de larg consum, generate pritoritar de închiderea sistemului HoReCa, unul dintre canalele de comert importante, alături de magazinele de proximitate independente.

“Cand au fost inchise restaurantele, cifrele de afaceri ale distribuitorilor au avut scăderi între 100% si 20%, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Dacă HoReCa suferă economic și distribuția suferă proporțional similar”, se arată într-un comunicat de presă al ACDBR.

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) solicită Primului Ministru o întalnire de consultări, iar Președinților celor două Camere ale Parlamentului amendarea Ordonanței de Urgență nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile în procesul legislativ.

Reluăm în întregime comunicatul remis de ACDBR:

„În contextul adoptării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, solicităm Primului Ministru al Romaniei o intalnire de consultări, iar Președinților celor două Camere ale Parlamentului amendarea acestei OUG în procesul legislativ, făcând următoarele precizări:

Comisia UE a adoptat în 19 martie 2020 Comunicarea „Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19”, prin care stabilește posibilitățile pe care le au statele membre în temeiul normelor Uniunii pentru a asigura lichiditatea și accesul la finanțare al intreprinderilor care întâmpină dificultăți ca urmare a epidemiei actuale de COVID-19, menținând în același timp integritatea pieței interne a UE, asigurând condiții de concurență echitabile.

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România a semnalat de la începutul lunii aprilie dificultățile cu care se confruntă în piața distribuitorii de bunuri de larg consum, generate prioritar de inchiderea sistemului HoReCa, acesta fiind unul dintre canalele noastre de comert, alaturi de magazinele de proximitate independente. Cand au fost închise restaurantele, cifrele de afaceri ale distribuitorilor au avut scăderi între 100% și 20%, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Daca HoReCa suferă economic și distribuția suferă proporțional similar.

Nivelul scăzut de compentență profesională în unele ministere (agricultură, economie, fonduri europene) și nesocotirea concluziilor dialogului cu asociațiile profesionale și patronale golesc de conținut prevederile OUG 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile.

Așteptată din aprilie de mediul de afaceri din România, aceasta Ordonanță a Guvernului instituie granturi pentru capital de lucru și pentru investiții pentru anumite sectoare economice fără fundamentare economică prealabilă, fără a ține cont de realitate economică generată de epidemia de COVID-19, iar criteriile de selecție la finanțare ale proiectelor de investiții sunt neabordabile de multe dintre IMM-uri din punctul de vedere al șanselor de a obține punctaj necesar pentru a primi finanțare.

Continuarea articolului pe Agrostandard.ro


Vezi și …

Emil Dumitru: Sprijin de 7.000€ pentru crescătorii de bovine. Urmează și celelalte sectoare!

Comentariile sunt închise