Acizii grași trans-nesaturați, limitati prin lege de la 1 aprilie 2021

Acizii grași trans-nesaturați au ca principală sursă de proveniență uleiurile parțial hidrogenate care se regăsesc în special în alimentele procesate, scopul final fiind un termen de valabilitate extins.

Potrivit expunerii de motive, datele despre compoziția acestor produse au provenit din sinteza a 23 de studii și rapoarte privitoare la 3.333 de tipuri de alimente din țările membre UE.

Legea inițiată încă de acum trei ani arată că în categoria alimentelor în care acizii trans erau prezenți în proporție de 40 – 50% intră produse precum popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarina, produsele preparate termic pentru prăjire, supele (inclusiv cele concentrate, la plic), sosurile, cerealele preambalate, napolitanele, chipsurile, uleiurile vegetale solidificate tehnologic.

Noile reguli se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv celor provenite din țări terțe și din alte state membre ale Uniunii Europene.

Sunt excluse însă din domeniul de aplicare al noii legi produsele alimentare care conțin în mod natural acizi grași trans în grăsimi animale, cum sunt produsele din carne sau lactate din lapte de vacă, oaie sau capră unde acizii grași reprezintă între 0,3% și 0,8% din totalul aportului energetic zilnic.

Continuarea articolului pe RevistaProgresiv

Articol editat de Alexandra Pașa


Vezi și …

Românii consumă tot mai mult produse locale

Comentariile sunt închise