APIA nu acordă plăți pentru mii de hectare de teren arse

APIA Gorj a comunicat într-un buletin informativ că în anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă de către fermierii a ajuns la 2031,03 ha de pășune și teren.

Conform instituției, fermierii au încălcat normele obligatorii pentru acordarea subvențiilor, GAEC 6.2, iar asta îi poate exclude total de la plata sumelor pe hectar.

”Regula prevede că este obligatorie menținerea nivelului de materie organic din sol, inclusiv interdicția de a incendia miriștile arabile.

În anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă este de 2031,03 ha. Din situațiile privind arderile miriştilor sau ale vegetaţiei uscate de pe pajiştile permanente şi a măsurilor luate, transmise lunar de către centrele județe ale APIA, se observă că în lunile februarie, martie și aprilie s-au înregistrat cele mai mari suprafețe arse (februarie: 824,34 ha, martie: 290,17 ha și aprilie: 561,99 ha).”

Fermierii trebuie să conștientizeze că arderea miriștilor, a resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor de pe terenurile arabile are consecințe negative asupra solului și mediului înconjurător.

Printre sancțiunile pe care le pot primi fermierii se numără reducerea sau excluderea din cuantumul total al plăților efectuate sau care urmează să fie efectuate.

Sursă articol Agro TV

Articol editat de Alexandra Pașa 


Vezi și …

Clubul Fermierilor Români: Piața internă este prima opțiune de vânzare la grâu

Comentariile sunt închise