De la mașini agricole, la roboți și drone. Transformarea incredibilă a INMA București
Pe vremuri producea mașini agricole, astăzi vorbim de roboți și drone, senzori sau echipamente de ultimă generație, conform solicitărilor venite din partea pieței. O transformare incredibilă a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare – INMA București, cu o tradiție de aproape 100 de ani, la care puțini s-ar fi așteptat.
Poate tocmai de aceea și satisfacțiile sunt cu mult mai mari și nu de puține ori. Și aceasta pentru că specialiștii de la institut reușesc să acopere un segment de piață neinteresant, de altfel, pentru marile companii din piață, dar cu un potențial important – micii fermieri, care au nevoi specifice și necesită o atenție specială. Așa au apărut numeroase echipamente noi, ca urmare a ceriţelor din piaţă, fără a renunţa la adaptarea tehnologiilor şi echipamentelor pentru domeniile consacrate ale INMA: mașini de prelucrat solul, semănat, plantat, recoltat, etc., în acord cu schimbările climatice actuale şi cerinţele de mediu tot mai stricte.
“Sunt cerințe de nișă, în principal, venite din partea micilor fermieri, care nu găsesc pe piață echipamentele de care au nevoie, fiind echipamente destinate prelucrarii unor suprafețe sau productivități mici, nrfiind în grupul ţintă al producătorilor mari / consacrați. Astfel s-au dezvoltat echipamente adaptate noilor cerințe ale fermierilor: echipamente pentru recoltat lavandă / alte plante medicinale; pentru extragerea uleiului esențial din lavandă / plante care conţin uleiuri esenţiale; echipamente pentru separarea impurităților (cuscutei) din semințele de leguminoase perene – trifoi, lucernă, etc. (care au avut un foarte mare succes) şi mai noi echipamente pentru recoltarea şi prelucrarea cânepei”, a declarat pentru FoodBiz – Valentin Nicolae VLĂDUȚ, Director General al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare.
Deşi este la început de drum, de un succes deosebit se bucură și tractorul electric de 20,4 CP (15 kW) la turaţie nominală, primit cu interes de către micii fermieri, în contextul tendințelor actuale de reducere a poluării asupra mediului și solului.
Specialiștii de la institut pregătesc și alte noutăți care vor fi lansate cât de curând. Acum, de exemplu, se lucrează la o platformă robotizată, electrică pentru sere și solarii, care să ușureze munca legumicultorilor, dar și la un echipament electric de stropit care să fie utilizat în vii și livezi. Și sunt doar câteva din planurile de viitor ale INMA București.
“Marea majoritate a fermierilor sunt conștienți că numai implementând soluții de ultima oră – roboți sau sisteme inteligente și managementul în fermă pot să fie competitivi cu fermierii din UE. Dacă urmărim în anuarul statistic, observăm că s-au redus treptat decalajele de productivitate față de statele din Vestul Europei”, a mai spus directorul INMA.
Un manager optimist, care privește cu încredere în viitor și, mai ales, este convins că specialiștii de la INMA București pot face cu adevărat performanță.
Autori: Viorela Pitulice și Cristian Florin Popescu
Vezi și…Turcia – scumpirea alimentelor
Comentariile sunt închise