Germania, principalul partener pentru exporturile românești

Chiar dacă exportăm marfă de proveniență agricolă inclusiv în țări din interiorul blocului comunitar (UE27), nu reușim să comercializăm peste graniță decât în mare parte materie primă fără plusvaloare. Este și cazul importurilor în Germania dinspre România.

În 2019, spre exemplu, țara noastră a comercializat peste graniță, către statul european amintit mai sus, nu mai puțin de 700.000 de tone de cereale și oleaginoase.

De altfel, cele două tipuri de materie primă de proveniență agricolă sunt principalele bunuri importate de către nemți din România în urmă cu doi ani.

Pe lângă cereale și oleaginoase, conform calculelor ZF, bazate pe datele Institutului Federal de Statistică din Germania, țara noastră a mai exportat către acest stat UE plante medicinale, autovehicule, produse electrotehnice și dispozitive medicale.

Aceleași calcule ale sursei citate indică faptul că produsele electrotehnice (poziția patru în clasament) au cea mai mare valoare exportată de către România, cele 179.000 tone fiind plătite cu suma de 4,3 miliarde euro.

Germania este cel mai important partener comercial al României, atât când vine vorba de importuri, cât și la exporturi.

De altfel, România a importat în 2019 produse de circa 17 miliarde euro, dar a exportat doar 15 miliarde euro, adică un deficit comercial de aproape 2 miliarde euro (mai exact 1,94 miliarde euro). Ponderea importurilor din Germania reprezintă 20,2% din totalul importurilor, pe când exporturile către Germania reprezintă 22% din total.

Continuarea articolului pe AgroTv.ro

Editat de Cristian Florin Popescu


Vezi și…Obor21 – prima cooperativă țărănească digitală din România

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim