Cine se teme de agricultura românească? Ministrul Adrian Oros – Ionuț Olteanu

După ce că s-au pierdut banii pentru agricultură din PNRR, nici viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) nu se întrevede prea generoasă, mai ales că se urmărește impunerea unor ținte “ambițioase și nerealiste” de care agricultorii români nici nu vor să audă. Ca să nu mai vorbim de condițiile de finanțare în România.

‘’Îmi exprim îndoiala că PAC este o politică coerentă, cinstită față de agricultura românească. În opinia mea, este o problema de siguranță națională, care trebuie pusă pe masa instituțiilor statului. Consider că suntem într-o totală contradicție față de acele lucruri, promovate de oameni care nu au nicio legătură cu realitatea”

s-a adresat ministrului Agriculturii Adrian Oros, fermierul Ionuț Olteanu, administratorul Agromad Crops, care lucrează peste 14.000 de teren agricol.

Pentru prima dată în public, Ministrul Agriculturii a recunoscut că este de neacceptat ceea ce vrea Parlamentul European să impună fermierilor și nu este doar cazul României, ci și al altor state. De atfel, nici trialogul de săptămâna trecută nu a avut vreun rezultat, discuțiile urmând să fie reluate în această lună.

„Această nouă tentativă – green-deal, noua PAC are niște ținte ambițioase, uneori nerealiste, mai ales după încercarea de trialog de săptămâna trecută. Avem experiența COVID-19 care a demonstrat câte vulnerabilități are sistemul alimentar european. Țintele de climă și mediu cresc în fiecare zi fără să se țină cont de realități și de pericolul acestui green-deal. Dacă nu reușim să-l facem așa cum ne-am propus, dacă nu reușim să protejăm spațiul european, va duce la falimentul fermierilor, chiar și acolo unde sunt consolidați”, a declarat Adrian Oros.

 „Hibele” impuse de Parlamentul European

Adrian Oros spune că miniștrii Agriculturii din UE au decis să părăsească trialogul de săptămâna trecută, pentru că „hibele” impuse de Parlamentul European, mai simplu spus țintele green-deal sunt de neacceptat.

Este vorba de procentul de 30% pentru eco-scheme, banii necheltuiti urmând să se piardă, respectiv 40% pentru investiții în ferme.

„Noi suntem în copilăria agriculturii, noi ne propunem lucruri, avem niste nevoi pe care nu le-am luat în ultimii 100 de ani, dar suntem pe aceeași piață cu ei și lucrăm după aceleași reguli, de aceea nouă ne este mult mai greu”, a mai precizat Oros.

Dacă nu vor exista măsuri compensatorii, fermierii vor renunța la agricultură și vom ajunge să consumăm hrană din țări terțe, mai ieftină, dar mult mai proastă, a tras un semnal de alarmă Oros.


FoodIntelForum.rocel mai mare și important eveniment internațional al primăverii din România în agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa, a încheiat seria manifestărilor din acest an cu două sesiuni de excepție ce au avut loc în data de 3 iunie 2021 la Academia de Știinţe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) din București.

FoodIntelForum, Ediția a IV-a 2021 a avut loc în perioada 27 aprilie – 3 iunie 2021, iar conferințele desfășurate pe parcursul acestui eveniment au abordat probleme legate de managementul apei în agricultură, asigurarea culturilor, învățământul agricol, finanțare, urgan tehnologic etc.

FoodIntelForum.ro, a fost organizat în parteneriat cu Academia de Studii Economice București,  #RomâniaFuncționează, USAMV, FoodBiz, HORA, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, Agrostandard, Lumea Banilor,TVR International, Economistul, Investiti in Romania etc.

Sponsorul Gold este Kaufland, cel mai mare retailer din România.

Ne vom revedea și în toamnă la BucharestFoodSummit (a IV-a ediție, septembrie – noiembrie 2021), principalul eveniment al toamnei din agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail, HoReCa.


Citește și – Dezbateri intense la înălțime la FoodIntelForum 2021, în campusul USAMV


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim