Agricultura ar putea atinge un nivel record în 2021

Cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat o scădere de 3,4% în 2020, până la 44,4 miliarde de lei, fiind totuşi cu 14,5% mai mare decât cea din 2016, iar pentru 2021 se estimează o revenire a sectorului până aproape de 46 de miliarde de lei, se arată în studiul „Sectorul agricol din România” realizat de KeysFin.

Analiştii KeysFin estimează revenirea sectorului până în apropierea sau chiar peste acel nivel record atins în 2019, de aproape 46 de miliarde de lei, în baza estimărilor Comisiei Europene din iulie, care prognozează o creştere de 43,5% a producţiei locale de cereale, ajungând la 27,2 milioane de tone, fiind astfel cel mai mare avans anual dintre statele membre, se arată în studiul menţionat.

„Deşi, pentru anul 2021, estimăm revenirea sectorului şi apropierea cifrei de afaceri de nivel record istoric de 46 de miliarde de lei din 2019, punctăm nevoia prioritizării investiţiilor în infrastructură şi modernizarea acestui sector, astfel încât România să redevină exportator net de produse agricole, după ce în anul pandemiei a fost importator net, pentru prima dată, în ultimii 10 ani.

Ca direcţie strategică, am putea urma exemplul Poloniei şi să investim în procesare, ajungând ca, pe termen lung, să avem un sold pozitiv al comerţului internaţional cu produse agro-alimentare, cu o valoare adăugată mai mare”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

În topul celor mai mari companii cu profil agricol, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a ocupat şi în 2020 poziţia fruntaşă, după o scădere anuală cu 10% a cifrei de afaceri.

Pe locurile 2 şi 3 se situează Promat Comimpex SRL (850 milioane lei) şi Transavia SA (651 milioane lei).

Cea mai mare creştere din top 10 a fost înregistrată de Avicarvil SRL, care după un avans anual de 24% al cifrei de afaceri, a urcat de pe locul 10 în 2019, pe locul 7.


Citește și – Guvernul pariază pe agricultură în 2021


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim