Temeri legate de impactul Pactului Verde European

Europarlamentarul Carmen Avram atrage atenția că implementarea Pactului Verde European în noua PAC va afecta semnificativ producțiile agricole din Europa, care ar putea să se reducă cu 29% la grâu și 24% la porumb, dar și prețurile.

Se confirmă astfel estimările USDA care atenționa anterior cu privire la consecințele negative ale aplicării greendeal-ului, Europa urmând să devină un importator și mai mare de porumb, dar și de produse agroalimentare și încă foarte repede.

“Impactul înseamnă o scădere a producției de grâu de până la 29% și la porumb de până la 24%, în cel mai pesimist scenariu. Se estimează că la nivelul UE va fi o scădere de 20% la producția de carne de vită și 6,3% la producția de lapte, precum și o reducere de 45% a efectivelor de animale la vaca de carne și de 13% la vaca de lapte, plus evident o creștere de prețuri la consumator de până la 58% la carnea de vită, 48% la carnea de porc si 36% la lapte”, a declarat Carmen Avram într-o intervenție online la Ziua Porumbului Moldova 2021, eveniment organizat la Podu Iloaiei.

Vot in Parlamentul European peste două săptămâni

Peste două săptămâni urmează să fie votată în Parlamentul European strategia de la „Fermă la furculiță”. Europarlamentarul român spune că a depus două amendamente.

„Am depus amendamente la acest document, cerând printre altele că acele ținte stabilite de reducere a pesticidelor cu 50% până în 2023, a suprafeței arabile cu 10% sau creșterea cu până la 25% a suprafeței cultivate organic – ceea ce mie, personal, mi se pare foarte mult pentru România –, să fie stabilite la nivelul Uniunii colectiv, nu pentru fiecare stat în parte, pentru că noi suntem 27 state cu agriculturi diferite”, a precizat Carmen Avram.

De asemenea, europarlamentatul roman a solicitat să existe „reciprocitate în standarde de producție, atunci când vorbim de importuri ca să nu creăm competiție neloială pe piața europeană și din România, atunci când vin din afara UE produse alimentare, iar fermierul român și cel european să nu înregistreze pierderi financiare.

Ziua Porumbului Moldova 2021 a avut loc online, pe data de 7 octombrie, pe platforma fermierilor FarmForum.

Organizat de APPR – Mândru că sunt fermier și Asociația Grânarii pe platforma experimentală a Grupul de firme Panifcom și susținut de Syngenta România, evenimentul s-a bucurat de prezența unui grup restrâns de fermieri, membri în Consiliile Directoare ale celor două organizații.

Sursa – Agrostandard


Citește și – Agricultura ecologică din România, departe de nivelul din UE


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim