Bani pentru agricultori – pachetul „Sprijin pentru România”

Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” pe care Guvernul îl are în vedere, pentru acest an include și agricultura care beneficiază de sume importante.

Astfel, este vorba de un 200 de milioane de euro pentru procesarea producţiei agricole, banii urmând să provină din bugetul de stat prin intermediul bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

De asemenea, 100 de milioane de euro vor fi alocate pentru capitalizarea Casei de Comerţ Unirea, pentru asigurarea necesarului de produse agroalimentare de bază, fonduri alocate de la bugetul MADR.

Nu în ultimul rând, se are în vedere stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţii.

Măsuri economice prin programul Sprijin pentru România

Iată și câteva măsuri avute în vedere de Guvern:

  • Ajustarea contractelor în derulare care vizează investiţiile publice. Se suplimentează sumele aferente contractelor de investiţii în derulare având în vedere creşterile de preţuri la materialele de construcţii. Sursa de finanţare: bugetul de stat, prin bugetul MLPDA.
  • Program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori. Schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane ocazional sau regulat, dar şi pentru companiile implicate în activităţile de distribuţie (doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României) (circa 4.000 de benficiari). Sursa de finanţare: buget de stat, prin Ministerul Transporturilor.
  • Acordarea unor granturi  de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Măsura este similară Măsurii 2 aplicată în 2020-2021 şi poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro. Sursa de finanţare: Fonduri Europene, prin POCU.
  • Aplicarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsură la Ministerul Muncii). Sursa de finanţare: instrumentul SURE.

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim