Robotul-bucătar care simte gustul mâncării

Cercetători de la Universitatea Cambridge au conceput un robot-bucătar care a fost antrenat să simtă gustul sărat și multitudinea de ingrediente ale unui fel de mâncare în diferite stadii de mestecare, un proces identic cu cel al oamenilor.

Dacă roboții vor fi folosiți pentru anumite aspecte ale preparării alimentelor, este important ca ei să poată gusta ceea ce gătesc” declară Grzegorg Sochacki, cercetător în departamentul de inginerie Cambridge.

Conceptul de a gusta pe parcurs – verificând dacă echilibrul de arome este corect în procesul de gătire a unui fel de mâncare – este o abordare critică, potrivit cercetătorilor, deoarece omul percepe gustul prin salivă în timpul mestecări și prin enzimele digestive.

Pentru a cartografia gustul uman, cercetătorii au antrenat robotul-bucătar să prepare omlete. Acesta a gustat apoi nouă variante de omletă și roșii în trei etape ale procesului de mestecare. Un senzor de salinitate atașat de brațul robotului a furnizat citiri pe măsură ce robotul pregătea felurile de mâncare. Pentru a imita progresul mestecării, echipa a amestecat ouă și a pus robotul să testeze din nou felul de mâncare.

Sochacki declară că robotul poate face mai mult decât să spună că un fel de mâncare este prea sărat sau nu suficient de sărat.

În cele din urmă, este doar un singur senzor care nu ar putea fi capabil să facă două ingrediente diferite în mod normal. Dar datorită mestecării, vedem toate schimbările diferite prin prelucrarea mecanică” adaugă Sochacki.

Inițial brațele robotizate arătau ca cele dintr-o fabrică de mașini, dar ulterior au fost făcute mai mici și mai accesibile pentru a putea fi folosite într-o varietate de bucătării, precum lanțurile de restaurante.

Cercetătorii speră să poată învăța robotul să se adapteze diferitelor preferințe alimentare ale oamenilor, precum alimente dulci sau uleioase, devenind o parte esențială a gospodăriilor.

Dr. Muhammad Chughtai, cercetător senior la Beko (producător de electrocasnice), a lucrat împreună cu cercetătorii de la Universitatea Cambridge și crede că această tehnologie va avea un rol important în casele viitorului.

Acest rezultat reprezintă un salt înainte în gătitul robotizat, iar prin utilizarea algoritmilor de învățare automată și profundă, masticația va ajuta roboții-bucătarii să ajudteze gustul pentru diferite feluri de mâncare și utilizatori.” a declarat Dr Muhammad Chughtai.

Sursă: The Guardian

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise