Fermierii ucraineni exportă prin România

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători mondiali de ulei de floarea soarelui, grâu, rapiță și porumb. Cu toate acestea, navele ucrainene care transportă cereale nu pot porni. Cu porturile blocate din cauza conflictului, exportatorii au luat în considerare Constanța ca alternativă.

Trenuri, camioane și șlepuri sunt folosite pentru a transporta mărfurile către porturile mici precum Reni și Izmail din sud-vestul Ucrainei. Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în prezent în țară. În ultima perioadă au circulat zvonuri cum că trupele Moscovei jefuiesc depozite de cereale, pe care le trimit înapoi în Rusia.

Bulgaria spune că este dispusă să ajute la exportul stocurilor ucrainene din portul său din Varna și în prezent își modernizează infrastructura. Prima navă, plină cu 70.000 de tone de porumb ucrainean, a părăsit port Constanța la începutul lunii aprilie, iar un al treilea este programat zilele următoare. Viorel Panait, managerului companiei de transport Comvex a declarat că ,, există un sentiment general de compasiune pentru situația nefericită din Ucrainași că românii încearcă să facă orice le stă în putință pentru a-i ajuta.

Florin Goidea, directorul general al CN Administrația Porturilor Maritime, spune că războiul din Ucraina este o provocare, dar și o oportunitate.

Chiar dacă situația este abia la început, se creează coridoare care să aducă mărfuri în port Constanța și să ajute la exporturi. Transportul pe apă este foarte ieftin în comparație cu transportul ferovier și camioanele. Între timp, fermierii din Ucraina au nevoie de mai mult combustibil și îngrășăminte pentru a-și reface stocurile.

Deși au trecut câteva luni, situația este abia la început. Încet, se creează coridoare care să aducă mărfuri în portul Constanța și să ajute la exporturi. Este foarte important acum să ajutăm exporturile Ucrainei pentru aș-i putea susține economia.” declară Florin Goidea.

Sursă: Euronews

Editor: Pătrașcu Daria Antonia


ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim