Probleme pentru ucraineni la exporturile de cereale

Din cauza dificultăţilor legate de infrastructură şi a blocării porturilor de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, o cantiate de aproape 25 de milioane de tone de cereale este blocată în Ucraina şi nu poate părăsi ţara, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Blocajele au contribuit la creșterea preţurilor la produsele alimentare. De altfel, în martie, preţurile produselor alimentare au urcat la un maxim istoric, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb şi al şaselea mare exportator de grâu, conform datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.

“Este o situaţie aproape grotescă pe care o vedem în acest moment în Ucraina, cu aproape 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar nu pot părăsi ţara pur şi simplu din cauza problemelor legate de infrastructură şi a blocării porturilor”, a afirmat Josef Schmidhuber, adjunctul directorului general al FAO.

Probleme cu stocarea

Din cauza silozurilor pline s-ar putea înregistra dificultăţi de stocare în timpul recoltării cerealelor din lunile iulie şi august.

“În pofida războiului, recolta nu arată rău, ceea ce înseamnă că ar putea să nu existe suficiente capacităţi de stocare în Ucraina, în special dacă nu se va deschide un coridor pentru exportul grâului din Ucraina”. Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă informaţiile privind distrugerea unor capacităţi de depozitare a cerealelor, din cauza luptelor, a adăugat oficialul FAO.

De la debutul invaziei ruseşti, în 24 februarie, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim