Adrian Chesnoiu: Rolul statului este să facă politici publice sustenabile

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că se confruntă, în prezent, cu un val de propuneri, prin care i se cere intervenția Ministerului Agriculturii. Se uită, însă, că rolul statului este unul singur: să facă politici publice sustenabile care să deservească sectoarele de activitate, spune ministrul.

Ministerul Agriculturii nu poate decât să-i aducă la aceeași masă pe toți jucătorii implicați în sector și să intermedieze cumva dialogul dintre aceștia.

„Eu mă confrunt, astăzi, ca ministru cu un val de propuneri: statul să facă fabrică de ulei, de pâine, moară, absolut tot. De ce să facă statul? Avem privați. Rolul statului este unul singur: să facă politici publice sustenabile care să deservească sectoarele de activitate. Politică publică sustenabilă înseamnă că acela care este în capul trebii și gândește să nu se creadă cel mai deștept de pe planeta Pământ, că nu este, are nevoie de oameni în jurul lui poate mai bine pregătiți decât el pe domeniile lor de activitate. Este nevoie și de dialog cu cei cărora li se adresează“, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu la FoodIntelForum (FIF).

Joi, a avut loc la USAMV București încă un eveniment sub egida FIF 2022, de această dată tema fiind „Finanțări în agri-business, retail și HoReCa în condiții de crize multiple. Echilibrare consum și asigurarea securității alimentare“.

Cu această ocazie, ministrul Agriculturii a vorbit despre ceea ce a reușit să facă în cele cinci luni de când a preluat mandatul la conducerea Ministerului Agriculturii, dar și despre obiective imediate ale instituției.

„Am încercat în ultimele cinci luni de când am preluat mandatul să creez acest punți de legătură cu diferitele sectoare și să încerc în interiorul MADR cu sectoarele de activitate din agricultură să le explic că fermierul mare nu este dușmanul fermierului mic, că fermierul din zootehnie nu este dușmanul celui din vegetal, că industria alimentară este parte componentă a întregului și că toate aceste sectoare sunt complementare și se adresează unui public țintă. Ca să ajungă la publicul țintă produsele agricole, au nevoie de retail și retailul este parte a acestui concept. De aceea trebuie să păstrăm permanent dialogul, să vedem cum facem ca lucrurile care nu merg corect să funcționeze”,  a precizat ministrul.

Cât despre acțiunile imediate ale ministerului, Chesnoiu a vorbit de reluarea licitațiilor  privind realizarea Canalului Siret-Bărăgan, dar și de reabilitarea mai multor amenajări de irigații pentru a-i ajuta pe fermieri, care se confruntă cu o secetă puternică și în acest an.

FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-25 mai 2022” este cel mai important eveniment al primăverii din România din agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Evenimentul este organizat de Event Space, în colaborare cu revista FoodBiz, ComputerLand și Profi, alături de Ministerul Agriculturii, Casa de avocatură Biriș – Goran, Carmistin, Metro, Smart Home Development, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București și ASPES – Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale.


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim