Bani din PNRR pentru universități

Opţiunea de rămâne în România pentru a lucra şi studia trebuie să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student, a afirmat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

“Avem intenţia de a susţine această apropiere dintre şcoală, universitate şi piaţa muncii prin motivare. Ne gândim, poate, la o finanţare mai generoasă pentru cei care organizează învăţământ dual, inclusiv la nivel universitar. Prin învăţământ dual se înţelege perioada petrecută în universitate şi perioada petrecută în stagii în companii, în mediul privat, în mediul socio-economic, în viaţa reală. Acest lucru va putea să răspundă mult mai bine aşteptărilor voastre de dezvoltare personală şi profesională, aşteptărilor societăţii şi pieţei muncii, acelei alegeri dintre a studia şi a rămâne în România, sau în altă parte. Am fost, sunt şi voi rămâne susţinătorul dreptului de a alege pentru fiecare dintre voi. Vom face tot ceea ce putem pentru ca a rămâne să lucrezi şi să studiezi în România să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student”, le-a transmis Cîmpeanu studenţilor, la Congresul Studenţilor din România organizat la Palatul Parlamentului.

Cîmpeanu a mai menţionat că prin PNRR, în 2025, ar trebui să fie create în cămine 4.600 de locuri noi de cazare, iar 15.000 de locuri să fie modernizate, iar în cantine este vorba de peste 3.000 de locuri noi şi 3.500 de locuri modernizate.

“Sunt alocaţi în PNRR 260 de milioane de lei pentru infrastructura socială din universităţi. Este o mare provocare să poţi să utilizezi aceşti bani. Resursa umană e foarte importantă pentru că, având cadrul legal şi resurse financiare, doar ea poate face ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat Cîmpeanu.

De asemenea, pentru digitalizarea proceselor din universităţi  este prevăzută sumade 244 de milioane de euro.

“Este o sumă foarte importantă. Îmi place să cred că această sumă va fi folosită de universităţi în interesul studenţilor. Deci, pentru infrastructură socială şi digitalizare în mediul universitar sunt prevăzute peste 500 de milioane de euro”, a precizat ministrul.


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim