Viorel Marin, SmartAgriHubs: Din 2027 totul va deveni digital

Viorel Marin, președintele ANAMOB și reprezentantul SmartAgriHubs, atrage atenția că din 2027 digitalizarea va deveni cuvântul de ordine, iar toate informațiile la Bruxelles vor trebui să fie transmise în format digital. Din păcate, însă, România mai are multe de făcut pe acest drum, de care va depinde alocarea financiară în următorii ani.

„Din 2027, totul va deveni digital, vor trebui raportate informatii la Bruxelles prin care se vor face evaluări, se vor decide finanțări, dacă te prind că ai mințit un parametru, ți se vor tăia banii”, a avertizat Viorel Marin în cadrul conferinței Noul Val Tech în FoodBiz, desfășurată la USAMV București, sub cupola FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-26 mai 2022.

Deocamdată, însă, noi suntem la stadiul în care se fac eforturi pentru conceperea unui cloud guvernamental, în timp ce la nivel european el a fost creat în spațiul de date, există chiar și un regulament pentru spații de date, iar cel agricol care este cel mai important.

„Sunt lucruri inca extrem de complicate pe care le discutam la nivelul diverselor autorități, lumea nu pricepe și este grav”, spune Viorel Marin.

Unde ținem datele?

Discuțiile legate de stocarea datelor și de locul unde ar trebui ele să fie ținute la nivel global sunt extrem de complexe. Există voci care susțin că ele ar trebui să fie proprietatea statului, însă se pune întrebarea dacă acesta poate să își permită să investească miliarde de euro, așa cum o fac marii jucători, companii private, din domeniu.

Viorel Marin spune că inclusiv la nivelul COPA-COGECA s-a pus în discuție cine este proprietarul datelor, iar concluzia a fost clară: fermierul.

“Datele trebuie transparentizate, duse mai departe într-o zonă de tip cloud, după care trebuie să vină creatorii de valoare adăugată să le prelucreze și să creeze beneficii care să se întoarcă înapoi în folosul fermierului”, afimă Viorel Marin.

Viorel Marin este coordonator al Clusterului Regional Europa de Sud-Est (România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Slovenia, Croația, Muntenegru, Bosnia, Cipru, Turcia și Israel), parte din SmartAgriHubs, un proiect cofinantat de UE și care are ca obiectiv accelerarea transformării digitale a sectorului agro-alimentar în Europa.

Agricultorii trebuie să fie conștienți că ele pot să constituie și o nouă sursă de venit odată furnizate și introduse în cloud, pentru că până la urmă nu este vorba decât de niște compensații financiare.

Iar într-o lume în care devine tot mai clar că munca fizică va dispărea și nu doar în agricultură, competențele digitale reprezintă șansa de supravietuire a tuturor, de la muncitor, până la patron, arată reprezentantul SmartAgriHubs.

Finanțarea colectării de date – cât mai mulți senzori plantați în ferme, de la senzori de sol, meteo, până la atmosferici – într-o formă bine organizată, bazată pe o guvernanță bine pusă la punct în spațiul de date trebuie să constituie o prioritate, după care restul va veni de la sine, iar aceste date vor aduce și bani pentru fermieri, arată Viorel Marin.

Noul val de tehnologie în agribusiness sau  digitalizarea agriculturii a fost tema principală a FoodIntelForum, ediția a V-a, eveniment desfășurat la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Alte subiecte importante au constituit și beneficiile tehnologilor inovative şi impactul asupra forţei de muncă în agribusiness, un sector afectat puternic de plecările românilor la muncă în străinătate.


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim