PNS – MADR are trei săptămâni să răspundă observaţiilor CE

Ministerul Agriculturii are la dispoziţie trei săptămâni, de la primirea observaţiilor din partea Comisiei Europene în ceea priveşte Planul Naţional Strategic (PNS), pentru prezentarea punctului de vedere asupra unor elemente cheie, precum şi pentru începerea unei proceduri standard împreună cu serviciile Comisiei pentru clarificarea şi armonizarea tuturor aspectelor semnalate.

“Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) informează că, în urma evaluării realizate de către Comisia Europeană asupra Planului Naţional Strategic transmis în luna februarie 2022, au fost identificate anumite aspecte care necesită clarificări suplimentare. Astfel, având în vedere observaţiile formulate la jumătatea lunii mai 2022, MADR a demarat deja, încă de la finalul săptămânii trecute, discuţii cu Grupurile de Lucru de la nivelul MADR şi al instituţiilor din subordine, pentru a răspunde punctual la elementele cheie identificate de Comisia Europeană în ce priveşte Planul Naţional Strategic”, se arată într-un comunicat al MADR.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că procedura este una normală, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European şi al Consiliului din 2 decembrie 2021, şi se aplică tuturor statelor membre.

Procedura în cea ce priveşte Planurile Naţionale Strategice, procedura este următoarea: statele membre depun Planurile Naţionale Strategice, Comisia Europeană le analizează, după care transmite observaţii pentru clarificări, iar ulterior statele membre transmit puncte de vedere. De altfel, MADR a informat public în data de 1 martie 2022 că în urma evaluării documentului, Comisia Europeană va putea adresa observaţii în termen de trei luni de la data transmiterii.

“Termenul este de trei săptămâni de la primirea observaţiilor pentru prezentarea punctului de vedere asupra unor elemente cheie, precum şi pentru începerea unei proceduri standard împreună cu serviciile Comisiei pentru clarificarea şi armonizarea tuturor aspectelor semnalate”, se arată în comunicat.

Comisia Europeană a transmis scrisoarea cu observaţiile (370, dintre care 369 sunt critice, după câte se pare) privind evaluarea Planului Naţional Strategic propus pentru PAC.

Planul Naţional Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027 a fost depus la Comisia Europeană (CE) pe 28 februarie 2022, aprobarea finală acestuia fiind aşteptată, conform regulamentului, în cel mult şase luni de la depunere.


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim