România, între țările cu cea mai mare creștere economică din UE în T1, 2023

Creșterea economică a Uniunii Europene a înregistrat un avans de 1,2%, în timp ce zona euro a înregistrat o creștere de 1,3% în primul trimestru al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor publicate marți, 16 mai.

Potrivit datelor Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), România, împreună cu Spania și Cipru, se numără printre țările cu cea mai mare creștere economică. În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele pentru primul trimestru din 2023, cele mai semnificative creșteri anuale au fost înregistrate în Spania (3,8%), Cipru (3,4%), România (2,8%), Irlanda (2,6%) și Portugalia (2,5%). În același timp, s-au înregistrat scăderi în Lituania (-3,6%), Ungaria (-1,1%), Cehia (-0,2%) și Germania (-0,1%).

În ceea ce privește Produsul Intern Brut al Statelor Unite ale Americii, acesta a înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru din 2023 în comparație cu trimestrul anterior și o creștere de 1,6% în ritm anual.

De asemenea, economia UE a înregistrat o creștere de 0,2%, iar zona euro o creștere de 0,1% în primul trimestru din 2023 în comparație cu trimestrul anterior, când se înregistrase o scădere de 0,1% în Uniunea Europeană și o creștere nulă în zona euro. Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile datele pentru primul trimestru din 2023, cele mai semnificative creșteri în comparație cu trimestrul anterior au fost înregistrate în Polonia (3,9%), Portugalia (1,6%) și Finlanda (1,1%), în timp ce s-au înregistrat scăderi în Lituania (-3%), Irlanda (-2,7%), Țările de Jos (-0,7%), Austria (-0,3%) și Ungaria (-0,2%).

Sursa: Agerpres

Editor: Carmen Munteanu


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


Comentariile sunt închise