Programul Agrivoltaic, tot mai aproape de lansare

Programul Agrivoltaic susținut din Fondul de Modernizare, atât de așteptat de fermieri și firmele din industria alimentară, intră în linie dreaptă. La acest moment, schema se află în consultare publică, urmând să apară cât de curând și ghidul solicitantului.

De acest program s-a vorbit încă de pe vremea fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care declara că valoarea fondurilor alocate se ridică la 500 milioane euro. A trecut însă ceva vreme până când iată că, după câte se pare, lucrurile s-au urnit.

‘’Schema a apărut de vreo lună. Sunt deja câteva condiții mari care se știu. Urmează să apară și ghidul, iar foarte probabil prin iulie-august deja se vor putea înregistra proiecte. Se vorbește de mai bine de un an de acest program, a apărut și schema între timp de vreo lună, iar acum este în consultare publică, urmează pașii legislativi, după care vom avea lansarea’’, a declarat recent la  conferința FIF 2023 desfășurată la USAMV București pe teme de agricultură Răzvan Gălățan, director operațional Goodwill Consulting.

Acesta spune că schema de finanțare are câteva particularități, cum ar fi:

  • există o limită la energia solară de până la 1 milion de euro/MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv, și de până la 500.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW, pentru că pe măsură ce crește capacitatea sistemului, costurile per megawatt se reduc.
  • de asemenea, finanțarea mai are o particularitate extrem de importantă, se face licitație și se intră la finanțare în ordinea celor care au solicitat cei mai puțini bani per MW instalat, a mai declarat Răzvan Gălățan.
  • beneficiarul trebuie să demonstreze că poate să consume 70% din ce se produce, restul merge în sistemul național.

Pentru mai multe detalii puteți consulta Schema de ajutor de stat din 16 februarie 2023 publicată în MO din 12 mai privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabilă.

Conform acesteia, administratorul schemei este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar fondurile provin de la Ministerul Energiei.

Intensitatea maximă a ajutorului de stat acordat prin prezenta schemă este de 100% din costurile eligibile, fiind bazată pe o procedură de ofertare concurențială.


 

Comentariile sunt închise