Ucrainenii au început să produsă echipamente de irigații în România

Premieră la Târgu-Jiu: un producător de echipamente agricole şi de irigaţii din Ucraina și-a mutat fabrica de la Harkov la Târgu Jiu. Investiția se ridică la circa două milioane de euro și presupune crearea a circa 100 de locuri de muncă.

Din cauza războiului, firma ucraineană Variant Agro, unul dintre cei mai mari producători de sisteme de irigat din Estul Europei, a fost nevoită să-și restructureze activitatea, care a fost mutată în fabrici mai mici. Mișcarea a vizat și deschiderea unei unități de producție în România specializată în echipamente de irigații, de altfel și singura din țara noastră, la acest moment. Produsele companiei erau prezente pe piață românească încă din 2019, când a fost deschisă o reprezentanță.

Fabrica ucrainenilor a fost deschisă în Bârseşti, localitate care ține de municipiul Târgu Jiu, în halele fostului combinat de ciment.

„Inaugurăm o parte din capacitatea de producţie a companiei, şi anume echipamente de irigaţii. În alte hale o să avem producţie pentru profile de oţel pentru rigips, structură pentru panourile solare şi structuri pentru hub-urile de logistică. Este o afacere de familie. A fost mutată producţia din Harkov, Ucraina, la Târgu Jiu”, a declarat Codruţ Semănaru, directorul general al companiei Variant Agro.

Producţia se va adresa, în primul rând, pieţei românești, însă, este vizată și piața externă – Comunitatea Europeană.

„Este prima investiţie a acestui grup în România. Motivul a fost şi o ambiţie personală, deoarece sunt multe echipamente care se vând în România şi vin de peste Ocean şi din alte ţări. A fost o ambiţie personală şi am găsit înţelegere la colegii şi partenerii mei din Ucraina. Şi războiul a contribuit la realizarea acestei investiţii. Se mai lucrează şi la Harkov, dar mai greu. Este împărţită activitatea de acolo în câteva fabrici mai mici”, a mai spus Codruţ Semănaru.

Angajații urmează să provină din judeţul Gorj, cărora le va fi asigurată şcolarizarea.

Compania ucraineană, prezentă pe piață de peste trei decenii, produce sisteme de irigare de toate tipurile: pivot, liniar si hipodrom.

La aproape un an de la izbucnirea războiul în Ucraina, în România erau deschise peste 450 de companii cu capital ucrainean. Mai mult, ucrainenii au preluat chiar și unități de producție, cum este cazul fabricii Alufix din Brașov, specializată în producția de folii de aluminiu.


 

Comentariile sunt închise