Pâinea de Pecica a obținut Indicația Geografică Protejată (IGP)

„Pita de Pecica” este o pâine coaptă în cuptor, produsă în regiunea Pecica din vestul României, în special în Arad.

Faima acestui produs se datorează dovezilor istorice privind vechimea sa, transmise prin surse orale colectate și transcrise în reviste și cărți, pentru a fi transmise generațiilor viitoare. Rețeta de preparare a acestei pâini, frământarea aluatului și metoda de coacere au fost transmise din generație în generație, astfel încât acest produs tradițional poate fi găsit și astăzi pe mesele consumatorilor.

România are 11 produse înregistrate în sistemele europene de calitate, dintre care zece sunt Indicații Geografice Protejate (IGP): gem de prune de Topoloveni, salam de Sibiu, novac afumat din Tara Barsei, hering afumat de pe Dunăre, cârnați de Pleșcoi, telemea de oaie de Sibiu, cașcaval de Săveni, salată de icre de știucă din Tulcea, salată de icre de crap tradițională și plăcintă dobrogeană; iar telemeaua de Ibănești ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP).

De asemenea, aproximativ 20 de produse au fost identificate ca eligibile pentru înregistrarea europeană, cum ar fi Telemeaua de Vaideeni (județ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de știucă, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești.

 

Sursă: Universul.net

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise