Se reiau lucrările la canalul Siret-Bărăgan

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţă că lucrările la următorii 18 kilometri din Canalul Siret-Bărăgan vor începe în martie 2024.

Florin Barbu, fost director general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, vorbește de investiții de 500 milioane de auro în sistemul de irigații, în perioada următoare, o parte din proiecte fiind în faza de proiectare sau de construcții montaj.

„Sistemul de irigaţii este un proiect ambiţios. Am început acest proiect pe când aveam calitatea de director general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. A fost un proiect început cu o sumă alocată de un miliard de euro. În momentul de faţă a fost suplimentat cu încă 500 de milioane de euro, deci aproape 1,5 miliarde de euro. Proiectele sunt, o parte din ele, în implementare, în construcţii-montaj, o parte se află în faze de proiectare. Din păcate, am părăsit Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare atunci când a fost schimbare politică.(…) Doi ani de zile, şi spun din păcate, a fost o stagnare totală în dezvoltarea şi investiţiile din sistemele de irigaţii din România. După doi ani, aceste investiţii şi-au reluat cursul şi sunt în implementare”, a declarat Barbu la Congresul Fermierilor.

Când a plecat din funcţia de director general al ANIF, era lansat în achiziţie publică proiectul privind continuarea Canalului Siret-Bărăgan, faza de proiectare, pentru următorii 18 km. Aceasta a fost anulată de către conducerea de la acea vreme de la Ministerul Agriculturii, cât şi de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, deși era 99% finalizată.

„Mă bucur că domnul ministru Petre Daea şi Cornel Popa, directorul general al ANIF, au fost de acord, la solicitarea mea, şi vă spun şi vă asigur de acest lucru,(…) în martie 2024 la următorii 18 km din Canalul Siret Bărăgan vor începe lucrările. (…) din primii 5 km din Siret Bărăgan, din acea staţie, aproape 7.000 de hectare se irigă”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu a vorbit și de amenajarea Olt – Călmăţui. Lucările la treapta întâi sunt finalizate în proporţie de 90%, în timp ce pentru treptele a 2-a şi a 3-a s-a semnat contractul de lucrări.

Ministrul a promis că vor fi găsite soluţiile şi sumele necesare, astfel încât fermierii care fac parte din organizaţii de udători să poată achiziţiona, pe o schemă cu 30% contribuţia beneficiarilor, echipamente de irigat.


 

Comentariile sunt închise