Unde găsesc antreprenorii români muncitori

Antreprenorii români folosesc tot mai des muncitori din străinătate. Patronul unei firme de distribuție, de exemplu, are nu mai puțin de 40 de srilankezi „serioși”care s-au adus unul pe altul.

La Craiova, patronul Nitela Impex, care se numără printre primii oameni de afaceri pe plan local care au apelat la muncitorii străini, își face treaba în depozit cu srilankezii de care se declară foarte mulțumit. Ca să nu mai vorbim de români, care dispar cu tot cu echipament după prima zi de muncă.

„Sunt cei mai serioși, au mai multă stabilitate, în sensul că nu pleacă în Vest. Cei din Vietnam fug în Vestul Europei, nepalezii au comunități mari în Occident și pleacă și ei. Cei din SriLanka nu au comunități foarte mari și stau aici”, a declarat pentru Ziarul Puterea Emil Niță, patronul Nitela.

Muncitorii primesc o leafă de 500 de dolari net pe lună, la care se adaugă cazare și masă în valoare de 150 de dolari.

„Facem recrutările direct, inițial am adus muncitori printr-o agenție, acum găsim salariații prin intermediul oamenilor pe care ii avem, ne dau recomandări”, a mai spus Niță.

În total, compania are 540 de salariați, cea mai mare parte reprezentând șoferi. Compania, înființată în 1996, a activat la început în comerțul engros, reușind să se impună în timp în domeniul distribuției de băuturi, fiind una dintre cele mai mari firme din Oltenia în acest domeniu de activitate.

Pentru 2023, România are stabilit un contingent de 140.000 de străini care vor fi aduși cu permise de muncă. Numărul a fost stabilit, ținându-se cont de solicitările pentru eliberarea avizelor de angajare depuse de angajator


 

Comentariile sunt închise