Care sunt salariile din agricultură și industria alimentară?

Din această toamnă, agricultura, industria alimentară, construcțiile și IT-ul vor pierde facilități fiscale pe care le aveau pentru scutirea impozitului pe venit, reducerea CAS sau exceptarea de la plata contribuțiilor pentru sănătate.

„Vorbim despre patru mari angajatori ai economiei, dar și despre domenii care se luptă fie cu deficit de candidați, fie cu o rată mare a fluctuației de personal, fie cu ambele. De la începutul anului și până acum, aceste sectoare au scos în piață peste 80.000 de joburi noi, adică aproximativ 35% din numărul total de joburi disponibile pe eJobs.ro în acest interval de timp”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.

Importul de personal devine tot mai frecvent utilizat ca o strategie de către recrutorii din domeniul agricol și al industriei alimentare. Această abordare devine crucială în contextul eliminării facilităților fiscale începând din toamnă, care se preconizează că va conduce la o posibilă scădere a nivelului salarial în aceste sectoare.

În prezent, salariul mediu net în agricultură se situează în jurul valorii de 4.200 de lei. Profesioniști precum inginerii agronomi câștigă în medie 4.300 de lei pe lună, specialiștii în achiziții 5.000 de lei, chimiștii 3.500 de lei, inginerii zootehnici 4.000 de lei, iar inginerii silvicultori ajung la 6.000 de lei. Mecanicii de utilaje agricole au un salariu mediu de 4.000 de lei.

Industria alimentară înregistrează cele mai mici niveluri salariale. Media salarială în această industrie se situează în jurul valorii de 3.500 de lei, conform datelor furnizate de Salario.

În industria alimentară, un inginer în domeniul alimentației are un salariu mediu net de aproximativ 4.000 de lei lunar, în timp ce un inspector de securitate câștigă 3.500 de lei, iar un inginer de calitate obține 4.000 de lei. În ceea ce privește muncitorii, un bucătar are un salariu mediu de 3.500 de lei, iar brutarii, patiserii și cofetarii câștigă în jur de 3.000 de lei pe lună.

Sursă: Revista Progresiv

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise