Franzela de 300 de grame reprezintă 60% din consumul de pâine

Franzela de 300 de grame reprezintă 60% din consumul de pâine în România, țara cu cel mai mare consum pe cap de locuitor din UE.

Nu există fabrică de pâine care să nu producă franzelă și chiar dacă ar vrea să renunțe, nu prea are cum.

Explicația vine din partea ministrului Agriculturii Florin Barbu, care le-a răspuns tuturor celor care susțin că după plafonarea adaosurilor comerciale de la 1 august, franzela de 300 de grame ar fi dispărut de pe rafturi, potrivit Puterea.ro.

“Nu are cum să dispară pâinea de 300 de grame, pentru că reprezintă 60% din pâinea produsă în România și este cea mai consumată de către români. Mai mult de atât, procesul tehnologic pentru ca o fabrică de procesare să nu mai producă pâine de 300 de grame poate să coste între 3 și 5 milioane euro, ceea ce nu-l avantajează pe producător. Nu va dispărera franzela în România, pot să asigur că nu va fi penurie”, a declarat ministrul Florin Barbu.

În 2022, consumul mediu de pâine și produse de panificație a fost de 87 kg/persoană, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), față de 88,6 kg/persoană în 2021 și 91,9 kg/persoană în 2020.


 

Comentariile sunt închise