Pregătiri la Fabrica de Zahăr Luduș pentru reluarea producției

La Fabrica de Zahăr Luduș se fac pregătiri pentru reluarea producției, după doi ani de pauză.

De câteva luni se face remontul, iar cei peste 100 de salariați sunt destul de optimiști cu privire la viitorul unității, preluată de oameni de afaceri români, în acest an.

După cum se prezintă situația acum, sunt toate șansele ca la momentul recoltării sfeclei de zahar contractate de la producătorii locali, unitatea să înceapă producția, potrivit Puterea.

Zahărul este o piață complicată și cu o concurență deosebit de puternică, reprezentată de austriecii de la Agrana, care domină fără drept de apel piața internă. De fapt, singura concurență ar reprezenta-o Zahărul Luduș, condiția fiind ca fabrica de la Luduș să și producă. Adică să prelucreze sfecla de zahăr achiziționată de la producătorii români sau să proceseze zahăr roșu (n. red. din trestie de zahăr).

Daniel Preda, liderul de sindicat, care este și operator – tehnolog la fabrică de dinainte de 1989, spune că în condițiile în care fabrica are contractate circa 3.400 ha de sfeclă de zahăr de la producătorii locali,  materia primă ajunge pentru o lună și jumătate. Apoi s-ar putea prelucra zahăr roșu, dacă tot sunt pornite instalațiile. Cel mai important, este faptul că reluarea producției ar fi un semn încurajator pentru fermierii locali care să prindă curaj și să mărească suprafețele anul viitor.

Nu trebuie ignorat și faptul că la Luduș există și activitatea de ambalare, zahărul fiind adus din Ucraina, în principal. De altfel, ambalarea zahărului a constituit și principala activitate derulată de la preluare.

La acest moment, în fabrică lucrează 105 salariați, iar chiar recent au fost încheiate cu succes negocierile privind contractul colectiv de muncă, susține Preda.

Fabrica de Zahăr Luduș a fost preluată, la începutul lunii februarie, de Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache.

Mihaela Neagu, fost manager al Clubului Sportiv Olimpia București, deține firma Best Achiziţii SRL, care în pandemie a vândut materiale medicale, având numeroase contracte cu statul. De asemenea, compania are în portofoliu și fabrica de zahăr de la Bod.

Fabrica de la Luduș nu a fost, însă, cumpărată în numele companiei Best Achiziții, ci pe persoană fizică, în parteneriat cu Mihail-Daniel Matache.


 

Comentariile sunt închise