Italia – furnizor de paste și vinuri prețioase în România

Italia a devenit o sursă esențială de produse agroalimentare pentru România, subliniind o relație de importanță semnificativă în industria alimentară a țării noastre. Totodată, Italia este furnizorul principal de paste făinoase pentru România.

Potrivit datelor recente, Italia acoperă atât o proporție impresionantă din valoarea importurilor de paste în România – 40,4%, cât și din perspectiva cantității, oferind 40,3% din importuri. Aceasta înseamnă că aproape jumătate din pastele făinoase consumate în țara noastră provin din atelierele de producție italiene. Mai mult, previziunile arată că valoarea importurilor va înregistra o creștere până la finalul anului, depășind nivelul din 2022.

În același timp, vinurile italiene se bucură de o popularitate semnificativă în România. În ultimii 5 ani, importurile de spumante din Italia au crescut de 2,8 ori în ceea ce privește cantitatea importată. Acest lucru demonstrează preferința tot mai mare a românilor pentru vinurile efervescente și cele liniștite, cu aromele lor deosebite.

Din totalul vinurilor italiene importate în 2022, Prosecco și spumantele au reprezentat aproximativ 50%, în timp ce vinurile liniștite îmbuteliate au contribuit cu 43%. Datele Agenției Italiene pentru Comerț Exterior confirmă aceste cifre, evidențiind varietatea vinurilor italiene care ajung pe piața românească.

Italia se află în fruntea exportatorilor de produse agroalimentare către România, și nu numai. România este a 17-a piață de desfacere pentru produsele agroalimentare italiene, fiind depășită în Europa Centrală și de Est doar de Polonia și Cehia. În 2022, România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia în valoare de peste 770 milioane de euro.

Principalele produse alimentare italiene importate în România în 2022 au inclus brânzeturile și lactatele (72,4 milioane euro), cafeaua (69,5 milioane euro) și produsele de panificație și patiserie (64,5 milioane euro).

Cu exporturi crescânde către Italia în domeniul produselor agricole și agroalimentare, România a exportat produse în valoare de peste 1 miliard de euro către această țară în 2022. Aceasta a reprezentat o creștere impresionantă de peste 25% față de anul precedent, făcând Italia cea mai importantă destinație a exporturilor românești în această categorie.

Italia rămâne un lider mondial în producția și exportul de vinuri, contribuind cu aproape o cincime din producția globală. În plus, această țară este recunoscută la nivel european pentru cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și de indicație geografică, cu un impresionant total de 852 de astfel de produse. Aceasta subliniază angajamentul Italiei față de calitate și tradiție în producția sa agroalimentară.

Sursă: Moneybuzz

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise