Dezbateri cheie în agricultură: ministrul român la consiliul AgriFish, Luxemburg

Miniștrii Agriculturii UE au discutat subiecte de importanță majoră în cadrul Consiliului AgriFish de la Luxemburg.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, Florin-Ionuț Barbu, a participat la acest eveniment care a avut loc în perioada 23-24 octombrie 2023.

Pe ordinea de zi a reuniunii au fost incluse chestiuni cruciale pentru fermierii români. Printre acestea se numără analiza situației pieței, discuții referitoare la directiva-cadru privind gestionarea deșeurilor în contextul alimentației, precum și posibilitățile de pescuit pentru anul 2024 în Marea Baltică. De asemenea, a avut loc reuniunea anuală a Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT).

Inițial, miniștrii au dezbătut situația pieței în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina și impactul acestuia asupra produselor agroalimentare și sectorului agroalimentar al Uniunii Europene.

În cadrul dezbaterilor publice, miniștrii au analizat aspectele legate de alimentație din propunerea de modificare a Directivei-cadru privind gestionarea deșeurilor, bazându-se pe informațiile furnizate de Comisie și Președinție.

De asemenea, oficialii europeni au căutat să ajungă la un acord politic privind posibilitățile de pescuit pentru anul următor în Marea Baltică.

Statele membre au participat la discuții pentru a oferi orientări Comisiei în perspectiva reuniunii ICCAT care urma să aibă loc în noiembrie 2023.

În cadrul reuniunii, delegațiile Cehiei, Croației, Sloveniei și Lituaniei au prezentat informații legate de diverse aspecte, inclusiv reuniunea Grupului de la Vișegrad, gestionarea crizelor, agricultura ecologică și provocările sectorului agricol.

Într-o sesiune publică, președinția a informat Consiliul despre aspectele agricole și forestiere ale certificării emisiilor de dioxid de carbon. Delegația poloneză a abordat impactul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii asupra sectorului agricol, în timp ce delegația austriacă a discutat provocările cu care se confruntă agricultura.

Sursă: Agroinfo

Editor: Rareș Stan


Comentariile sunt închise