Industria alimentară investește în roboți pentru a depăși criza forței de muncă

Industria alimentară din România se confruntă cu o criză a forței de muncă, iar tot mai multe companii au început să investească în automatizare și tehnologii de producție pentru a face față acestei provocări.

Lupta acerbă pentru resursele umane a determinat producătorii de alimente să caute soluții pe termen lung, astfel încât au început să apeleze la roboți pentru a înlocui munca fizică a angajaților și pentru a-i pregăti să opereze noile tehnologii.

Companii precum Phoenix Y din Prahova, cunoscut pentru producția de pufuleți sub marca Gusto, au reușit să automatizeze peste 90% din procesul de producție, triplând capacitatea de producție fără a crește numărul de angajați. Alte companii, precum Star Foods din Popești-Leodeni, au roboți care se ocupă de ambalarea produselor, în timp ce angajații monitorizează și coordonează operațiunile acestora.

Investițiile în automatizarea producției și ambalării au devenit prioritare pentru multe companii din industria alimentară. De exemplu, Croco, un producător important de biscuiți, are în plan un proiect de 12 milioane de euro pentru automatizarea procesului de ambalare și extinderea liniilor de producție.

Costurile ridicate ale automatizării reprezintă încă o provocare majoră. Companiile mari cu capacități semnificative de producție pot absorbi aceste costuri, dar pentru companiile mai mici finanțarea unor astfel de proiecte rămâne problematică.

Investițiile în tehnologii avansate, cum ar fi roboții, devin o opțiune atractivă pentru fermierii mici pentru a face față crizei forței de muncă. Această evoluție este crucială pentru creșterea producției și menținerea competitivității sectorului agricol din România. Cu toate acestea, industria alimentară rămâne una dintre industriile cu cele mai mici salarii, în ciuda creșterilor recente ale acestora. Angajații din acest sector sunt încă plătiți sub media națională.

Automatizarea și investițiile în tehnologie reprezintă soluții pe termen lung pentru industria alimentară românească, contribuind la depășirea crizei forței de muncă și menținerea competitivității pe piață.

Sursa: Ziarul Financiar

Editor: Rareș Stan


Comentariile sunt închise