Provocări și așteptări ale agriculturii europene la Agritechnica 2023

Societatea Germană de Agricultură invită sectorul agricol internațional la cel mai important târg de mașini agricole din lume, Agritechnica, din Hanovra, Germania, 12-18 noiembrie 2023.

Un târg comercial cu peste 2.800 de expozanți din 52 de țări, Agritechnica revine pentru prima dată de la pandemie și, ca și în 2019, cu săli pline și un program expozițional amplu. „Sectorul agricol se confruntă cu provocări importante”, spune dr. Lothar Hövelmann, director executiv al DLG (Societatea Germană de Agricultură), organizatorul Agritechnica.

„Războiul Rusiei schimbă ipotezele de bază, Acordul Verde European reduce alegerea inputurilor agricole disponibile, politica ratei dobânzii cere o planificare a investițiilor de viitor, iar schimbările climatice necesită procese de producție rezistente. Acest lucru poate fi compensat doar prin ingeniozitate și inovație”, explică Hövelmann.

Investițiile în rândul fermierilor din Europa

În august 2023, DLG a chestionat peste 2.300 de fermieri europeni cu privire la climatul de afaceri și intențiile lor de investiții, parte a „Short Study Agrifuture Insights” al DLG. Fermele arabile și-au evaluat în mare parte situația operațională ca fiind bună din punct de vedere economic, în timp ce au considerat viitorul mediu de afaceri ca fiind mai puțin favorabil. În rândul crescătorilor de porci, situația actuală a afacerilor este privită pozitiv, ca urmare a prețurilor mai mari, dar există o lipsă de condiții generale stabile pentru dezvoltarea operațională ulterioară.

Printre fermele de lactate incluse în sondaj, multe sunt împovărate cu serviciul ridicat al datoriilor și rate mai mari ale dobânzilor în urma investițiilor semnificative de expansiune. Cu prețuri mai mici de producător, acest lucru a dus la o lichiditate mai mică în 2023 comparativ cu anul precedent.

În special, crescătorii de arabile și de porci văd reglementările în creștere și politica agricolă ca fiind cele mai mari provocări pentru afacerea lor. Pentru fermierii arabile, schimbările climatice sunt considerate o provocare la fel de semnificativă, ca să nu mai vorbim de creșterea costurilor pentru inputuri și terenuri arabile. În creșterea animalelor, evoluțiile viitoare ale ratei dobânzii vor avea un impact asupra liniilor de refinanțare și de finanțare pe termen scurt.

Unde vin investițiile?

Aproape jumătate dintre respondenți au declarat că intenționează să investească într-un nou tractor în următorii doi ani. Pentru mașinile agricole, în special pentru atașamente, respondenții sunt preocupați în primul rând de tehnologii precum agricultura de precizie și automatizarea.

Inovații necesare pentru fermieri

Toate grupurile din sondaj se concentrează pe eficiența energetică, deoarece costurile au o influență semnificativă asupra profitului. Interesul peste medie pentru inovațiile în șlam arată că protecția mediului necesită încă progrese tehnologice suplimentare.

Atât agricultura inteligentă, cât și tehnologiile de agricultura de precizie atrag atenția din cauza costurilor în creștere ale inputurilor agricole. Sunt necesare inovații care pot optimiza utilizarea intrărilor. De asemenea, ca urmare a creșterii reglementărilor, respondenții intenționează să se concentreze din ce în ce mai mult pe utilizarea eficientă și direcționată a intrărilor și resurselor.

Soluțiile mecanice și biologice pentru protecția culturilor fac parte din ce în ce mai mult din strategiile fermelor ca o modalitate de completare sau înlocuire a protecției chimice a culturilor.

Subiectul în curs de desfășurare al interoperabilității și compatibilității între mașinile agricole în rețea este evaluat ca fiind mult mai important de respondenții din consultanță, cercetare și industrie decât de fermieri. Potrivit feedback-ului din sondaj, cei din urmă par să-și piardă interesul față de subiect, deoarece este nevoie de timp pentru ca rezultatele cercetării să fie implementate în mod satisfăcător în practică. Chiar și astăzi, multe soluții funcționează doar parțial; există încă probleme cu agregarea și prelucrarea datelor. Cu toate acestea, „Big Data” și inteligența artificială (AI) sunt văzute ca inovații viitoare pentru agricultură.

Sursa: thenewsmarket

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise