Intrarea Ucrainei în UE și impactul asupra agriculturii europene

Într-un context marcat de incertitudine, Arnaud Rousseau, președintele principalului sindicat agricol francez (FNSEA), a emis un avertisment cu privire la posibila intrare a Ucrainei în Uniunea Europeană. Desfășurându-și funcția într-un moment crucial, când Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, Rousseau a subliniat potențialele riscuri pe care le implică această mișcare pentru agricultura europeană.

Președintele FNSEA a făcut o distincție importantă: deși sprijinul pentru Ucraina este vital, el a avertizat asupra unui impact negativ asupra agriculturii europene. Conform spuselor sale, agricultura ucraineană nu se supune acelorași standarde și reguli ca cea europeană. Ucraina are o producție agricolă considerabilă, în special în ceea ce privește creșterea păsărilor și culturile principale, dar practicile sale sunt caracterizate de norme de mediu și standarde de producție sub cele europene.

Trebuie menționat că produsele agricole ucrainene au deja acces liber pe piața UE, în virtutea unei facilități acordate în trecut pentru a sprijini Ucraina în conflictul său cu Rusia. Cu toate acestea, această facilitate a avut un impact mai mare asupra țărilor din Europa de Est decât asupra celor din Europa de Vest, care au fost mai puțin expuse la această concurență. Astfel, fermierii din estul Europei au resimțit mai puternic efectele prețurilor reduse ale produselor agricole ucrainene, iar guvernele acestor țări au luat măsuri pentru a proteja producătorii locali.

Intrarea Ucrainei în UE ar intensifica competiția și mai mult, ceea ce ar putea crea dificultăți pentru fermierii europeni. Astfel, avertismentul președintelui FNSEA arată că, deși sprijinul pentru Ucraina este important, trebuie abordată cu atenție pentru a minimiza impactul negativ asupra sectorului agricol european.

Editor: Stan Rareș

Sursă: Digi24


Comentariile sunt închise