Sistemul alimentar global: costuri ascunse de 12,7 trilioane de dolari pe an

Costurile ascunse ale sistemului alimentar global sunt echivalente cu 10% din PIB-ul global, potrivit unei noi analize a Organizației Națiunilor Unite.

Organizația Națiunilor Unite a publicat un nou bilanț major al impactului pe care sistemul alimentar al lumii îl are asupra sănătății noastre și asupra planetei. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), costurile totale ascunse ale sistemului alimentar mondial se ridică la 12,7 trilioane de dolari – aproximativ 10% din PIB-ul global.

Raportul a analizat costurile pentru sănătate, societate și mediu încorporate în sistemul alimentar actual. Cel mai mare impact în termeni monetari este asupra sănătății: la nivel global, 73% din toate costurile ascunse contabilizate de FAO au fost asociate cu dietele care au dus la obezitate sau boli netransmisibile precum diabetul și bolile de inimă. Următorul cel mai mare impact în termeni monetari a fost asupra mediului, reprezentând mai mult de 20% din costurile ascunse cuantificate.

„Știm că sistemul agroalimentar se confruntă cu o serie de provocări”, spune David Laborde, directorul Diviziei de economie agroalimentară a FAO. „Și cu acest raport, putem pune un preț pentru aceste probleme.”

Costurile ascunse ale sistemelor alimentare se schimbă dramatic de la o țară la alta. În țările cu venituri mici, aproape jumătate din costurile ascunse sunt legate de sărăcie și pot fi parțial cauzate de faptul că fermierii nu pot cultiva suficientă hrană sau nu sunt plătiți un preț corect pentru produsele lor. În aceste țări, costurile ascunse ale alimentelor se ridică la o medie de 27% din PIB, comparativ cu doar 8% în țările cu venituri mari.

Cifrele FAO folosesc dolari cu paritatea puterii de cumpărare din 2020 – o modalitate de a compara standardele de trai în țări cu venituri și prețuri foarte diferite. Aceste costuri ascunse pot fi interconectate. Laborde a oferit exemplul cacao-ului, ingredientul cheie al ciocolatei.

Cacao este cultivat în cea mai mare parte în Ghana și Coasta de Fildeș, unde fermierii sunt adesea plătiți cu puțin pentru recoltele lor . Acest cacao este consumat mai ales de oamenii din țările cu venituri mari, în special în Europa, și de obicei sub formă de batoane de ciocolată încărcate cu zahăr. Dacă oamenii din Europa ar mânca puțin mai puțină ciocolată, dar ar plăti mai mult pentru un produs mai echitabil și de calitate superioară, asta ar putea ajuta la reducerea impactului asupra sănătății în Europa, în același timp direcționând mai mulți bani către fermierii din Africa de Vest.
Aceste calcule ale a

lorii transfrontaliere pot deveni extrem de complicate, spune Jack Bobo, directorul Institutului pentru Sisteme Alimentare de la Universitatea din Nottingham. Luați strategia UE de la fermă la furculiță , care urmărește, printre altele, să se asigure că un sfert din terenurile agricole ale Europei sunt organice și să reducă utilizarea îngrășămintelor cu cel puțin 20% până în 2030. Atingerea acestor obiective va reduce probabil costurile ascunse de mediu în Europa, dar este probabil că va ajunge și să reducă productivitatea generală a fermelor europene. Acest lucru ar putea însemna că țările europene trebuie să importe mai multe alimente din țări precum Brazilia, ceea ce ar stimula defrișarea și ar aduce mai multe costuri ascunse de mediu acolo.

O astfel de răspândire transfrontalieră este unul dintre motivele pentru care Bobo nu este un mare fan al abordării contabile a costurilor reale pe care FAO obișnuia să vină cu cifrele sale ascunse ale costurilor.

„Dacă vă exportați amprenta de mediu în cele mai diverse țări de pe planetă, este posibil să nu aveți un sistem mai durabil. Guvernele trebuie să se asigure că remediază de fapt marile probleme cu sistemul lor alimentar și nu doar schimbă responsabilitatea pe tot globul. Nu există un sistem perfect. Unele locuri avem nevoie de mai multă agroecologie sau organice, deoarece sunt în apropierea zonelor de conservare și este un peisaj sensibil. În unele locuri putem cultiva mai intens”, spune Bobo.

Dietele oamenilor sunt un loc în care majoritatea țărilor cu venituri mari eșuează drastic. În aceste țări, FAO a constatat că peste 80% din costurile ascunse ale alimentelor sunt legate de dietele nesănătoase .

Unele valori aberante ar putea oferi un indiciu despre cum să îmbunătățiți lucrurile, spune Laborde. Japonia are o pondere mai mică a costurilor alimentare ascunse în raport cu PIB-ul decât țări precum SUA sau Canada. O parte din asta s-ar putea datora faptului că japonezii tind să mănânce mai mult pește și pentru că mâncarea lor este scumpă, ceea ce îi conduce către diete mai sănătoase în general.

„Ei pornesc de la o cultură care se concentrează mai mult pe alimente bune”, spune Laborde. În Occident, guvernele s-ar putea gândi la modalități de a-i determina pe cei care mănâncă carne în fiecare zi să-și reducă aportul cu una sau două mese pe săptămână.

În cele din urmă, reducerea acestor costuri ascunse va necesita o combinație de acțiuni guvernamentale, alegeri individuale și un comportament mai responsabil din partea industriei alimentare. FAO lucrează deja la raportul de anul viitor, care va prezenta o serie de studii de caz pentru a ajuta țările să implementeze contabilitatea costurilor reale și să înceapă să se confrunte cu ceea ce le costă de fapt sistemul alimentar.

 

Sursă: Wired
Editor: Valentin Pufulescu


 

Comentariile sunt închise