Ministrul Agriculturii: vom interveni cu un nou act normativ pentru alimentele de bază scumpite

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu a anunțat că se monitorizează prețurile alimentelor, inclusiv ale celor care au fost scoase recent din lista produselor cu adaos comercial limitat, precizând că în cazul în care se vor observa creşteri majore de preţuri se va interveni cu un alt act normativ pentru plafonare.

„Această decizie s-a luat în dialog cu retailerii şi cu procesatorii. V-am spus, creăm acest mecanism de gestionare şi de monitorizare a acestor preţuri, pentru că monitorizăm inclusiv preţurile care au fost scoase din această ordonanţă (ordonanţa privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare n.r.) şi în cazul în care vom constata că alimentele care au fost scoase din listă vor avea creşteri semnificative de preţ, imediat vom interveni cu alt act normativ pentru plafonarea adaosului comercial.

Este o schemă de monitorizare, care se va realiza prin ordin de ministru, atât de Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei, cât şi de Consiliul Concurenţei, împreună cu procesatorii şi cu retailerii. Consider că acest mecanism este unul bun.

Mecanismul va monitoriza pe cele 60 de zile alimentele care au fost scoase din ordonanţă şi, aşa cum am spus, în cazul în care vom observa diferenţe de creşteri semnificative la aceste produse, vom interveni imediat şi prompt cu un alt act normativ de plafonare a acestor alimente de bază”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul a explicat că la alimentele de bază prețurile trebuie să fie menținute de procesatori și retaileri.

„Am spus că alimentele care sunt în ordonanţă, cele 17 din anexă care sunt supuse plafonării adaosului comercial cu 20%, dar şi celelalte alimente care au fost scoase, precum şi alte alimente, vorbim de produsele agroalimentare pe raft, în magazin, dacă identificăm creşteri semnificative de preţ, vom lărgi lista şi bineînţeles că vom da act normativ de plafonare şi vom introduce toate produsele agroalimentare care vor avea creşteri semnificative la raft. (…).

Noi vom monitoriza aceste preţuri. Noi ne dorim ca aceste preţuri care au fost scoase din această ordonanţă, aceste produse care au fost scoase din această ordonanţă să-şi menţină pe o perioadă de şase luni aceleaşi preţuri.

În cazul în care sunt modificări semnificative, bineînţeles, vom interveni cu actul normativ despre care am spus. (…) Eu vorbesc de preţurile alimentelor la raft. Avem o analiză, am avut aceste produse introduse într-o ordonanţă prin care adaosul comercial a fost plafonat şi, aşa cum spuneam, dacă atât procesatorii, cât şi retailerii, nu vor respecta în continuare preţurile pentru produsele pe care noi le-am scos din această listă privind plafonarea adaosului comercial, prin acest acord voluntar vom interveni imediat cu act normativ”, a precizat ministrul.

Acesta a exemplificat că dacă de la producător la raft prețul crește cu 50%, acesta prin plafonare va scădea cu 30%.

Sursa: Agrepres

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise