Sistemul de garanție-returnare al ambalajelor, încă în impas

Românii continuă să plătească 50 de bani în plus pentru fiecare sticlă de băutură, ambalată în sticlă, plastic sau aluminiu, însă sistemul de garanție-returnare întâmpină obstacole majore în implementare. Lansat anul trecut, acesta se confruntă cu o aderare slabă, deoarece doar 3 din 10 magazine colectează ambalajele și returnează clienților suma promisă.

Mulți români întâmpină dificultăți în returnarea ambalajelor, fie din cauza lipsei aparatelor de colectare în unele magazine, fie din refuzul nejustificat al unor vânzători de a participa la procesul de reciclare. Chiar și în locurile unde aparatele nu sunt disponibile, legislația impune magazinelor să primească ambalajele și să restituie suma de 50 de bani clientului.

Cu toate acestea, în urma investigațiilor Digi24, au fost descoperite situații în care magazinele de cartier refuză să participe la program, invocând diverse motive, de la lipsa unui contract cu furnizorii până la lipsa spațiului de depozitare.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a calificat aceste practici drept “profund incorecte” și “ilegale”, subliniind că este responsabilitatea comercianților să respecte obligațiile legale. Garda de Mediu este așteptată să verifice respectarea acestor obligații, iar Asociația Micilor Comercianți aduce în discuție birocrația ca principală piedică în aplicarea eficientă a sistemului.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Digi 24


Comentariile sunt închise