Europa are nevoie de 800 de miliarde euro pentru a atinge obiectivele climatice până în 2030

Guvernele au nevoie de investiții publice și private masive pentru a extinde rețelele electrice și instalațiile de stocare a energiei.

Europa va trebui să investească 800 de miliarde de euro până în 2030 numai în infrastructura sa energetică pentru a îndeplini obiectivele climatice și pentru a-și menține industria competitivă, a constatat un nou raport.

Masa rotundă europeană pentru industrie, un influent grup de lobby de la Bruxelles, a declarat într-un raport publicat marți că obiectivele UE de reducere și atingere a emisiilor nete de CO₂ zero până în 2050 ar necesita investiții masive în rețelele electrice, depozitarea energiei și instalațiile de captare a carbonului.

În timp ce eticheta de investiții de 800 de miliarde de euro a fost necesară pentru a îndeplini obiectivele climatice pentru 2030, a fost nevoie de un total de 2,5 miliarde de euro pentru ca blocul să finalizeze tranziția ecologică până în 2050 – și să rămână în afaceri.

„Stimulentele pentru a atrage investițiile private atât de necesare nu există încă, așa că factorii de decizie ar trebui să se ocupe de acest lucru urgent”, a declarat Dimitri Papalexopoulos, președintele comitetului pentru tranziție energetică și schimbări climatice al ERT.

„La un moment dat, va fi clar care regiune sau țară a câștigat cursa pentru decarbonizare – și să se bucure de avantajele competitive respective. Următorii cinci ani vor determina asta”, a adăugat el.

Între 2010 și 2018, investițiile totale în rețelele electrice din țările UE au atins aproximativ 32 de miliarde EUR. Dacă finanțarea ar continua în acest ritm până în 2050, ar exista un decalaj de finanțare de 60% față de ceea ce era necesar, a adăugat ERT.

Dar organismele de top din industrie au declarat pentru Financial Times că astfel de investiții mari nu pot fi suportate doar de sectorul privat, fără sprijin guvernamental.

Întreprinderile din UE încă se confruntau cu consecințele celei mai grave recesiuni economice din 2008 din 2008, cauzate de cererea volatilă post-pandemie, birocrația și criza energetică cauzată de războiul Rusiei din Ucraina, care a împins prețurile energiei la niveluri record, a declarat Marco Mensink, director. -general al organismului european al industriei chimice Cefic.

„Nu vrem decarbonizare prin dezindustrializare, acesta este punctul central”, a spus Mensink, care a remarcat că capacitatea industrială a Europei este utilizată la „minimuri istorice”.

Cuferele statului, însă, sunt, de asemenea, sub presiune din cauza priorităților de cheltuieli concurente, inclusiv apărarea și renașterea industriei armelor de pe continent împotriva amenințărilor la securitate din partea Rusiei.

Instituțiile UE însele au estimat că blocul are nevoie de sute de miliarde de investiții suplimentare pentru a îndeplini agenda ecologică, dintre care majoritatea ar trebui să fie capital privat.

Aproape 1.000 de organisme și companii din industrie din UE au semnat o declarație în februarie, subliniind „nevoia urgentă de claritate, predictibilitate și încredere în Europa și în politica sa industrială”.

De asemenea, solicită ca fondul UE de redresare post-pandemie de 800 de miliarde de euro să fie pus în funcțiune pentru finanțarea infrastructurii energetice, inclusiv captarea și stocarea carbonului „cât mai curând posibil”.

Kristian Ruby, secretarul general al organismului de comerț al producătorilor de energie din UE Eurelectric, a declarat că noile provocări de securitate cu care se confruntă Europa au un impact și asupra găsirii materialelor necesare pentru tranziția ecologică.

„Este un lucru foarte diferit să discutăm despre decarbonizare în contextul unei lumi pașnice cu o ordine mondială liberală mai mult sau mai puțin bazată pe reguli. . . până acum, unde vedem o fragmentare semnificativă”, a spus Ruby.

Pentru unele companii care doresc să se electrifice, potrivit lui Mensink, operatorii de rețea au avertizat că va dura 12 ani pentru a obține firul de cupru necesar.

Fostul premier italian Enrico Letta urmează să prezinte săptămâna viitoare un raport liderilor UE cu privire la modul de remediere a pieței unice defavorabile a UE în fața subvențiilor vaste și a politicii industriale agresive în vigoare în China și SUA.

Ruby a spus că ceea ce „ar face diferența mare în imaginea generală a investițiilor” este accesul la capital cu risc scăzut. „Dacă creăm instrumentele potrivite de reducere a riscurilor, acestea pot juca un rol imens”, a spus el.

ERT a spus că piața unică este un „avantaj competitiv cheie pentru Europa” și că „cea mai rapidă cale” de restabilire a creșterii a fost „reînnoirea dinamicii integrării europene”, în special pentru fluxurile de energie.

Sursa: ft.com

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise