Perspective de creștere a industriei alimentare in România

Industria alimentară din România se confruntă cu provocări majore, în ciuda poziției sale puternice în sectorul agricol european. Importăm porumb din Ungaria, mere din Polonia și conserve de roșii din Turcia, în timp ce suntem unul dintre cei mai mari producători de cereale din Europa și avem resurse agricole semnificative.

Investițiile în procesare și strategiile de dezvoltare sunt esențiale pentru a transforma industria alimentară într-un sector prioritar. Campania editorială susținută de Scandia Food și derulată de ZF își propune să evidențieze aceste aspecte, prezentând afacerile din industria alimentară, situația unităților de producție și exporturile/importurile din sectorul agroalimentar.

Lipsa investițiilor în procesare și strategii coerente la nivel guvernamental au dus la dependența de importuri, în ciuda capacității noastre de a produce materii prime agricole. De exemplu, importăm porumb conservat din Ungaria, deși suntem un mare producător de porumb. Importurile de mere din Polonia și conserve de roșii din Turcia contravin potențialului nostru intern de producție.

Pentru a inversa aceste tendințe și a deveni exportatori de produse cu valoare adăugată, trebuie să ne concentrăm pe investiții în procesare și să sprijinim capitalul românesc. Programele guvernamentale ar trebui să ofere fonduri adecvate pentru dezvoltarea industriei alimentare și pentru promovarea producției locale.

Investițiile semnificative în procesare pot aduce beneficii imediate balanței comerciale. Exemplul fabricii de amidon Omnia Europe, care a atras o investiție inițială de 78 de milioane de euro și a contribuit la triplarea exporturilor din domeniul produselor industriei morăritului, malțului și amidonului, demonstrează impactul pozitiv al unor astfel de proiecte.

Sursa: Ziarul Financiar

Editor: Rares Stan


Comentariile sunt închise