RetuRO: Un program promițător implementat deficitar

La peste șase luni de la lansare, sistemul de garanție-returnare RetuRO, destinat recuperării garanției de 50 de bani pentru ambalajele de sticlă, plastic și metal, întâmpină dificultăți majore, în special în relația cu comercianții și sectorul HoReCa. Comercianții reclamă întârzieri în colectarea ambalajelor, sincope de comunicare și proceduri ce generează pierderi financiare.

Daniel Mischie, membru al consiliului director HORA, subliniază problemele legate de depozitarea ambalajelor și de nerecuperarea completă a sumelor pentru ambalajele colectate. De asemenea, Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România, atrage atenția asupra costurilor ridicate ale sacilor speciali RetuRO și anticipează dificultăți mai mari în perioada verii.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată pentru a gestiona acest sistem, dar, în practică, responsabilitatea a fost transferată de la producători la comercianți. RetuRO nu are capacitatea să colecteze eficient ambalajele consumate, ceea ce creează dificultăți logistice și financiare pentru operatorii din HoReCa.

Reprezentanții HoReCa, precum Daniel Mischie, critică lipsa de compensare pentru resursele investite în gestionarea ambalajelor. Aceștia solicită amânarea implementării programului în HoReCa pentru șase luni și propun ca sistemul să fie aplicat gradual, începând cu marile lanțuri de retail.

Feliciu Paraschiv adaugă că problemele sunt amplificate de infrastructura insuficientă și de gestionarea deficitară a colectării. De asemenea, el subliniază că retailerii suportă costuri nejustificate pentru sacii și sigiliile necesare colectării, în condițiile în care RetuRO nu oferă suficiente resurse sau compensații adecvate.

În replică, RetuRO a anunțat că începe un dialog cu operatorii HoReCa pentru a îmbunătăți frecvența ridicării ambalajelor și pentru a oferi suport în implementarea sistemului. Compania se angajează să organizeze întâlniri recurente cu asociațiile reprezentative din industria HoReCa pentru a gestiona eficient problemele apărute.

Deși programul RetuRO are potențialul de a contribui semnificativ la reciclare, implementarea sa defectuoasă a generat nemulțumiri și dificultăți operaționale pentru comercianți și sectorul HoReCa.

Sursă: Republica

Editor: Rares Stan


Comentariile sunt închise