MADR: România ar putea produce 30 mil. tone de porumb anual

România ar putea produce anual 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare de teren, după finalizarea programului de reabilitare a infrastructurii principale de irigații în 2027, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Această cantitate ar fi egală cu producția actuală a tuturor culturilor din țară, care se întind pe nouă milioane de hectare de teren arabil. Anul trecut, România a produs 8,5 milioane de tone de porumb.

“Avem 162 de proiecte incluse în programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, din care 31 au fost recepționate și acoperă 581.000 de hectare, fiind deja funcționale. Avem 42 de obiective aflate în finalizare, acoperind încă 622.000 de hectare. De asemenea, mai avem 16 proiecte în licitație publică și 49 de proiecte cu proiectarea finalizată. În total, acestea vor acoperi cele 2,2 milioane de hectare planificate în program,” a explicat ministrul Florin Barbu pentru Agerpres.

El a adăugat că bugetul Ministerului Agriculturii include 100 de milioane de euro pentru credite bugetare şi peste 200 de milioane de euro pentru credite de angajament destinate irigaţiilor.

“Am lansat, de asemenea, proiecte pentru infrastructura secundară de irigaţii, cu 400 de milioane de euro alocați, fiecare proiect având o valoare de 1,5 milioane de euro, fiind finanțat integral de Comisia Europeană, inclusiv TVA-ul. Beneficiarii pot achiziționa echipamente de irigat pentru suprafețele reabilitate,” a adăugat el. “Nu s-au irigat niciodată 3 milioane de hectare”

Întrebat despre posibilitatea reactivării sistemului de irigaţii existent înainte de 1989, care acoperea aproape trei milioane de hectare, Barbu a răspuns: “Nu s-au irigat niciodată trei milioane de hectare, nici înainte de 1989, din cauza rotației culturilor. Sunt culturi de toamnă și de primăvară. Până în 2027, sistemul de irigații pentru cele 2,2 milioane de hectare va fi complet reabilitat și vom putea crește semnificativ producția agricolă. Dacă vom iriga cele 2,2 milioane de hectare reabilitate, și avem o cultură de porumb cu o medie de 15 tone/ha, am putea obţine 30 de milioane de tone de porumb anual, practic cât produce România acum pe toate culturile de pe cele nouă milioane de hectare,” a subliniat Barbu. Conform datelor INS, în 2023 România a produs 8,5 milioane de tone de porumb de pe o suprafață de peste 2,3 milioane de hectare.

Referitor la Canalul Siret-Bărăgan, un proiect început în 1986, ministrul a anunțat că lucrările vor începe în septembrie pe aproximativ 33 de kilometri, cu un studiu de fezabilitate și indicatori tehnico-economici deja aprobați. Construirea canalului ar aduce beneficii pentru irigații în Bărăgan, reducerea riscului de inundații în lunca Siretului și o rută pentru transportul naval de mărfuri. În 2012, realizarea proiectului era estimată la 3,5 miliarde de euro, iar finalizarea lui ar asigura irigarea a 10% din terenul agricol al României. Degradarea continuă a lucrărilor existente a necesitat intervenții urgente pentru reabilitare și modernizare.

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) susține începerea lucrărilor de execuţie pentru canal. “Practic, în septembrie, încep lucrările pentru primii 33 de kilometri de canal, cu o perioadă de execuţie de trei ani. Cu resurse financiare asigurate, finalizarea canalului ar putea avea loc până în 2030.

Canalul Siret-Bărăgan ar putea deservi circa 600.000 de hectare dacă va fi complet finalizat,” a precizat șeful MADR. Costurile actuale pentru finalizarea canalului sunt estimate la aproape 800 de milioane de euro.

Peste 420 milioane de euro cheltuite pentru irigații

Conform sursei citate, prin Planul Strategic (PS) pe Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027, se pot face investiţii pentru amenajări locale de irigaţii, crescând suprafaţa irigată. “Am alocat în Programul Strategic 100 de milioane de euro pentru amenajări locale folosind toate sursele de apă disponibile. Proiectele individuale de 500.000 de euro sunt deja lansate. Aproape 300.000 de hectare în România se irigă și din canalele de desecare, subvenționând motorina și curentul pentru irigare. Cu un sistem de irigaţii funcţional pe 2,2 milioane ha până în 2027, plus Canalul Siret-Bărăgan, amenajările locale și irigarea prin desecare, suprafața irigată ar putea ajunge la 3 milioane de hectare. În prezent, suprafața irigabilă este de 1,6 milioane de hectare,” a mai spus Barbu.

Până acum, s-au cheltuit aproape 422 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații și desecare, conform ANIF. În 2024, ANIF asigură apa pentru irigarea a 1,6 milioane hectare, 20% din suprafața arabilă a României, cu un obiectiv de 1,8 milioane hectare până la finalul anului. Până la 10 mai 2024, au fost irigate 66.000 ha în Udarea I, iar suprafața irigată cumulată a depășit 84.000 ha. ANIF susține că prin măsurile recente, costurile pentru irigații au scăzut, iar interesul fermierilor a crescut în contextul schimbărilor climatice și frecvenței tot mai mari a secetei. Canalele de irigaţii asigură apa pe o lungime de 1.751 km, deservind 555.239 hectare.

ANIF folosește energia electrică furnizată de Tinmar Energy, la un preţ de 417,77 lei/MWh. În 2023, s-au irigat 541.783 ha în Udarea I, iar suprafața totală irigată a fost de 2.330.221 hectare. ANIF asigură apa pentru 1,4 milioane ha irigabile, dar suprafața irigată efectiv depinde de activitatea fermierilor.

Sursă – Digi24 –

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise