IA și impactul magazinelor online chinezești în România

Pe 21 mai 2024, GPeC SUMMIT a adus în centrul atenției două tendințe majore: inteligența artificială (IA) și influența crescândă a magazinelor online chinezești în România.

Evenimentul a reunit peste 1.000 de profesioniști din diverse domenii, inclusiv e-Commerce, marketing digital, retail și logistică, marcând cea de-a XIX-a ediție a conferinței de referință pentru comerțul electronic din România.

  • Creșterea e-Commerce și provocările anului 2024

Primul panel al conferinței a fost dedicat analizei pieței de e-Commerce din 2023 și provocărilor actuale. Specialiștii au discutat despre creșterea de 10-15% a sectorului, cu un accent pe produsele non-electronice, cum ar fi consumabilele, produsele de beauty și cărțile. Extinderea rețelelor de lockere și utilizarea AI pentru optimizarea traducerilor și localizarea conținutului au fost identificate ca factori cheie în dezvoltarea comerțului electronic. Totodată, a fost subliniată necesitatea reglementării eficiente a domeniului digital și a tehnologiilor emergente.

  • Impactul magazinelor online chinezești

O altă temă majoră a fost impactul tot mai mare al magazinelor online chinezești, precum Ali Express și Shein, asupra pieței românești. Creșterea livrărilor zilnice din China, estimate la peste 100.000, a fost un subiect de discuție intensă. Deși aceste magazine contribuie semnificativ la dezvoltarea comerțului online, creșterea ratei de retururi reprezintă o provocare majoră.

  • Rolul crucial al marketingului și automatizărilor

În cadrul evenimentului, Avinash Kaushik a evidențiat importanța marketingului în demonstrarea valorii sale financiare și evitarea diminuărilor de buget. A subliniat necesitatea de a folosi atât Performance Marketing pentru menținerea cotei de piață, cât și Brand Marketing pentru transformarea pieței. Michael Aagaard a abordat impactul emoțiilor negative ale utilizatorilor asupra conversiilor online, oferind soluții pentru a preveni dezamăgirea clienților.

  • Evoluția algoritmilor Google și personalizarea experienței clienților

Dale Bertrand a discutat despre tranziția Google de la căutarea bazată pe cuvinte cheie la algoritmi de căutare bazată pe AI, accentuând necesitatea conținutului unic și original. În plus, Valentin Radu și David Mannheim au subliniat importanța personalizării experienței clienților pentru a crește valoarea de-a lungul vieții clientului (CLV) și pentru a construi relații personale autentice.

  • E-mail Marketing: canalul preferat de contact

Jessica Best a demonstrat că e-mailul rămâne canalul preferat pentru contactul cu brandurile, aducând venituri semnificative. A oferit strategii pentru crearea unor campanii de e-mail eficiente, subliniind importanța personalizării și segmentării, precum și optimizarea pentru dispozitive mobile.

În concluzie, GPeC SUMMIT 2024 a oferit o platformă esențială pentru discutarea și înțelegerea tendințelor actuale și viitoare din e-Commerce. Prin abordarea temelor de IA și influența magazinelor chinezești, conferința a subliniat importanța adaptării rapide și a inovației continue în acest sector dinamic.

Sursă: Retail & FMCG

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise