Ciocolata fără zahăr din deșeuri din boabele de cacao

Oamenii de știință din Elveția au dezvoltat o metodă inovatoare de a produce ciocolată fără zahăr, utilizând deșeurile rezultate din prelucrarea boabelor de cacao ca îndulcitor.

Această descoperire, realizată de un institut din Zurich și publicată în prestigioasa revistă Nature Food, ar putea revoluționa industria ciocolatei, reducând atât costurile de producție cât și impactul asupra mediului.

Transformarea deșeurilor în dulceață

Studiul a demonstrat că deșeurile vegetale din pulpa și coaja păstăilor de cacao pot fi transformate într-un gel dulce-amărui. Acest gel ar putea înlocui zahărul tradițional folosit în producția de ciocolată, oferind o alternativă mai sănătoasă și mai sustenabilă. Kim Mishra, specialist alimentar la ETH Zürich și autor principal al studiului, a explicat că introducerea umidității în ciocolată este o interdicție strictă în fabricarea tradițională a ciocolatei, dar echipa sa a reușit să depășească această barieră. Mishra a subliniat că, deși dulceața gelului este comparabilă cu cea a zahărului, găsirea echilibrului gustativ este o provocare.

Beneficii nutritive și ecologice

Oamenii de știință susțin că noul produs ar fi mai nutritiv și mai sănătos decât ciocolata convențională. În plus, utilizarea acestui gel ar putea reduce suprafețele agricole necesare pentru cultivarea materiilor prime cu aproximativ 6%. Deși tehnologia necesită o creștere a consumului de energie cu 12%, investițiile în centrale fotovoltaice ar putea compensa acest aspect, reducând astfel impactul asupra mediului.

Ciocolata este unul dintre cele mai poluante produse alimentare, având un impact comparabil cu cel al producției de carne de vită. Noul proces ar putea diminua această poluare, iar o parte mai mare din valoarea adăugată ar putea rămâne în țările care cultivă cacao. Actualmente, fermierii din țările tropicale beneficiază de o mică parte din veniturile globale de peste 100 de miliarde de dolari generate anual de vânzările de ciocolată.

Concluzie

Inovația adusă de oamenii de știință elvețieni nu doar că ar putea transforma industria ciocolatei, făcând-o mai sustenabilă și mai echitabilă, dar ar putea oferi și consumatorilor o alternativă mai sănătoasă la ciocolata tradițională. Cu toate că implică investiții semnificative și o adaptare a proceselor de producție, beneficiile economice și ecologice ar putea fi considerabile.

Sursă – BiziDay 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise