România devine patria afinului. Investiție americană la Moara Vlăsiei

România atrage o investiție importantă de circa 10 milioane de euro în cultura afinului, care este privită cu un mare interes nu doar la noi, ci și în această parte a Europei. Compania americană Fall Creek, unul dintre cei mai mari cultivatori de afini la nivel mondial, anunță că va crea o pepinieră pentru material săditor în România, aceasta urmând să aprovizioneze piața internă, dar și pe cea regională.

Americanii, care și-au creat o filială locală, anul trecut, după ce au cercetat intens piața din Europa de Est, au pus pus ochii pe un teren de aproximativ 50 de hectare la Moara Vlăsiei deținut de Portland Trust, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din România.

Odată cu această tranzacție, Fall Creek își conturează practic strategia pentru piața europeană. Concret, pepiniera de la Moara Vlăsiei va aproviziona cu material săditor de înaltă calitate fermierii din întreaga Europă.

Fermă de cercetare aplicată în România

Americanii vor să creeze la Moara Vlăsiei o pepinieră de afine modernă, dotată cu tehnologie de ultimă generație. Echipa de R&D de la Fall Creek are în plan să dezvolte o fermă de cercetare aplicată pentru afine la noi.

Proiectul se va concentra pe accelerarea dezvoltării de noi soiuri de afine de calitate superioară. De asemenea, se va pune accent pe recoltarea mecanică pentru piața de produse proaspete, adaptarea la shimbările climatice și ameliorarea tehnicilor de cultură.

Investiția inițială este estimată la circa 10 milioane de euro, valoare în care intră  achiziția  terenului și dezvoltarea primei faze de producție, care constă în plantarea a circa 3,4 milioane de plante de afin anual.

„Ținta noastră este avem prima recoltă în 2025, pentru a o vinde în 2026. La început vom avea nevoie de 50-80 de angajați permanenți, iar în sezon putem ajunge până la 100 de persoane, dacă nu creștem producția față de nivelul planificat acum. Vom începe recrutările pentru un manager de producție și pentru un director executiv pe țară“, a declarat Burgert van Dyk, director regional Fall Creek, responsabil penru Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).

În urma acestei investiții, capacitățile lanțului de aprovizionare al FallCreek se vor consolida, astfel încât să poată să fie asigurată furnizarea de plante de calitate superioară cultivatorilor din toată Europa, cu accent pe Europa de Est.

„Achiziția terenului de la Moara Vlăsiei este o parte esențială a strategiei noastre de creștere. Suntem entuziasmați să aducem expertiza noastră în Europa și să contribuim la peisajul agricol al regiunii, ținând cont de potențialul României pe acest segment. Am sesizat o creștere continuă în ultima perioadă în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), iar când am făcut o analiză de piață, am ajuns la concluzia că Europa de Est este în expansiune”, a precizat Burgert van Dyk.

Acesta spune și de ce a fost aleasă România pentru realizarea proiectului: este bine amplasată, aproape de rute majore, până și limba a constituit un avantaj în detrimentul țărilor vecine care folosesc alfabetul chirilic.

 „Din perspectivă operațională, România este situată strategic, este o țară membră a Uniunii Europene și a bifat toate căsuțele cu cerințele noastre“, a mai afirmat Burgert van Dyk.

Fall Creek este un business fondat în 1948 de Dave și Barbara Brazelton, în statul american Oregon. La aproape 8 decenii de la înființare, firma desfășoară actiivtăți pe 5 continente, fiind prezentă în 8 țări, având peste 700 de angajați. Anual, compania cultivă circa 50 de milioane de afini plante.

Cultura afinelor în România

În ultimii ani, cultura afinelor a atras investiții importante în România realizate de investitori străini, dar și locali, în condițiile unei cereri în creștere pe piața internațională. Un alt motiv important este și faptul că afinele se numără printre culturile cele mai rentabile, în ciuda costurilor de producție ridicate.

Printre companiile care au realizat cele mai noi investiții putem menționa MerryBerry, Agricrafters sau Planasa, însă lista nu se oprește aici. Chiar și așa suprafețele la nivel de țară sunt destul de mici, la acest moment, când vorbim de doar câteva mii de hectare, care includ și plantațiile realizate pe fonduri europene. Există, însă, un mare potențial, dovadă și interesul tot mai mare din partea investitorilor.

Senior Editor: Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise