Reorganizare la Ministerul Agriculturii. Instituții desființate
Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a unor instituţii aflate în subordinea acestuia, care vor dispărea în mare paarte.
Iniţiativa aparține Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în scopul reorganizării administraţiei publice din domeniul agricol, în vederea debirocratizării şi simplificării procedurilor administrative.
Prin aplicarea prevederilor prezentului proiect se desfiinţează 2 instituţii aflate la nivel central şi 67 de instituţii aflate la nivel teritorial, corespunzător unui număr de 69 de ordonatori terţiari de credite.
Ordonanţa de urgenţă vizează:
- reorganizarea aparatului central al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin preluarea:
activităţii privind inspecţia de stat în zootehnie, ameliorare şi reproducţie, gestionarea resurselor genetice, identificarea şi înregistrarea ecvideelor, gestionarea bazei de date albine, activitatea specifică de laborator, activitaţii Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie “ Prof.Dr.G.K. Constantinescu“ precum şi a activităţilor suport, respectiv audit, juridic, resurse umane, administrativ, financiar-contabilitate, relaţii publice, comunicare activităţii Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti
- desfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie “ Prof.Dr.G.K. Constantinescu“- ca urmare a divizarii totale, astfel:
activitatea privind inspectia de stat în zootehnie, ameliorare şi reproducţie, gestionarea resurselor genetice, identificarea şi înregistrarea ecvideelor, gestionarea bazei de date albine, activitatea specifică de laborator, precum şi activitatea Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie, se preia de MADR; activitatea de control şi monitorizare din cadrul Oficiilor judeţene de zootehnie şi centrelor regionale de zootehnie se preia de Direcţiile pentru agricultură judeţene din judeţele respective activităţile suport, respectiv audit, juridic, resurse umane, administrativ, financiar-contabilitate, relaţii publice, comunicare se preiau în structurile care desfăşoară aceste activităţi din cadrul ministerului
- desfiinţarea, ca urmare a fuziunii prin absorbţie, a Inspectoratelor Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, prin preluarea activităţii, patrimoniului şi a personalului de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene din judeţele respective.
- desfiinţarea, ca urmare a fuziunii prin absorbţie, a Oficiilor de Studii Pedologice şi Agrochimice, prin preluarea activităţii, patrimoniului şi a personalului de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene din judeţele respective.
- reorganizarea Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene prin preluarea activităţii:
- – Inspectoratelor Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor
- – Oficiilor de Studii Pedologice şi Agrochimice
- – de control şi monitorizare din cadrul Oficiilor judeţene de zootehnie şi centrelor regionale de zootehnie
- reorganizarea Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti prin absorbţie în cadrul MADR de o direcţie nou-înfiinţată care are şi atribuţii de coordonare tehnică a Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene.
În cadrul MADR se înfiinţează o nouă direcţie prin preluarea personalului şi activităţilor Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti, precum şi a atribuţiilor şi angajaţilor din cadrul ministerului care realizează cercetări statistice. Noua structură va avea şi rol de coordonator al direcţiilor pentru agricultură judeţene.
Personalul din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti se preia în cadrul structurii nou-înfiinţate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe funcţii publice de stat, respectiv director şi funcţii publice de execuţie, cu respectarea condiţiilor specifice de ocupare şi a vechimii.
Instituţiile care preiau activitatea structurilor care se desfiinţează, preiau patrimoniul şi personalul aferent activităţii. Personalul se preia cu respectarea naturii juridice a posturilor pe care acesta este încadrat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi cu respectarea prevederilor legale aplicabile fiecărei categorii de personal.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare nu fac obiectul prezentei Ordonanţe de Urgenţă.
Măsurile propuse prin prezenta OUG nu generează un impact financiar asupra bugetului aprobat al MADR şi asupra bugetului general consolidat, economiile înregistrate prin desfiinţarea unui număr de 176 funcţii de conducere, dar şi cele destinate întreţinerii şi funcţionării instituţiilor care fac obiectul desfiinţării/comasării cu alte structuri subordonate sau preluării activităţii de către aparatul central al MADR putând fi utilizate pentru finanţarea structurilor/activităţilor nou create.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise