Precizări Agrana: la Buzău se opește rafinarea zahărului, nu și ambalarea

Austriecii de la Agrana, principalul jucător pe piața internă a zahărului, vin cu o serie de clarificări, după informațiile apărute în presă conform cărora fabrica de la Buzău ar urma să fie închisă.

Patronatul precizează că nu se închide fabrica de zahăr de la Buzău, ci doar se sistează procesul de rafinare a zahărului. De altfel, această activitate ar fi fost oprită încă din noiembrie 2023.

În același timp, operațiunile de ambalare, depozitare și logistică ale fabricii  funcționează conform programului obișnuit.

”Suntem nevoiți să oprim procesul de rafinare a zahărului la fabrica din Buzău din cauza unor modificări apărute pe lanțul de aprovizionare, fapt ce cauzează efecte cu impact economic.

Toate celelalte operațiuni ale AGRANA România se derulează conform parametrilor obișnuiți în fabricile din Roman și Buzău. Drept urmare, săptămâna trecută, sindicatul a fost notificat oficial, în concordanță cu legea, despre sistarea activității de rafinare pe termen nedefinit și despre inițierea conservării liniei dedicate din cadrul fabricii, pentru a împiedica degradarea utilajelor, astfel încât acestea să poată fi reutilizate la nevoie”, se arată într-un comunicat al Agrana.

Ce se întâmplă cu salariații

Agrana mai precizează că respectă toate prevederile legale în relația cu sindicatul. Pentru săptămâna în curs, sunt programate discuții cu liderii sindicali pentru găsirea celor mai potrivite variante benefice angajaților vizați de sistarea campaniilor de rafinare, prin noi oportunități de muncă în cadrul companiei.

”Vom respecta întocmai contractul colectiv de muncă, așa cum a fost el negociat și acceptat de ambele părți, în februarie și care a intrat în vigoare începând cu luna martie 2024”, susțin reprezentanții Agrana.

Precizările Agrana vin după apariția unor informații privind pnchiderea fabricii de ahăr de la Buzău.

Pe lângă fabrica de la Buzău, Agrana România mai deține o unitate de producție în orașul Roman – specializată în procesarea sfeclei de zahăr – și o fabrică de amidon în orașul Țăndărei.

În România mai există doar câteva fabrici de zahăr funcționale, la acest moment, față de peste 30 la Revoluție. Pe lângă fabricile deținute de Agrana, mai funcționează o singură unitate de producție – Zahărul Luduș, unde se ambalează și brandul Zahăr Bod (fabrica de la Bod este în conservare).

Sfecla de zahăr se procesează doar la Roman și Luduș, acoperind undeva la un sfert din necesarul de zahăr al României, restul fiind asigurat de zahărul brut adus din import.

Senior Editor: Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise